Počelo suđenje Folksvagenu, dioničari traže 9,2 milijarde eura

Kompanija je priznala sistematsko varanje na emisijama, ali negiraju da su pogrešno postupili kada je riječ o transparentnosti poslovanja prema investitorima
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 16:08h

U Njemačkoj je danas počelo suđenje Folksvagenu od kojeg dioničari traže odštetu u iznosu od 9,2 milijarde eura optužujući firmu da je ranije trebalo da ih obavijeste o skandalu s manipulisanjem emisijama svojih dizel-vozila, a predsjedavajući sudija Kristijan Haede kazao je kako je moguće da će zbog zastare uzeti u obzir samo neke od 1670 potraživanja.

Dioničari traže naknadu za pad vrijednosti dionica Folksvagena uzrokovanog tim skandalom, koji je izbio u 2015. i koji ga je do sada stajao 27,4 milijarde eura raznih kazni i odšteta.

"Folksvagen je trebalo ranije da kaže tržištu da je varao i stvorio rizik vrijedan milijarde", rekao je Andreas Tilp, advokat podnosilaca tužbe, pred višim regionalnim sudom u Braunšvajgu.

"Vjerujemo da je Foklsvagen trebalo da kaže tržištu ne kasnije od juna 2008. da ne mogu proizvesti tehnologiju koju je trebalo da proizvedu u SAD", dodao je Tilp.

"Riječ je o tome je li Folksvagen ispunio svoje obveze"

Tužioci tvrde da VW nije ispunio svoju dužnost da informiše ulagače o finansijskim posljedicama skandala, koji je procurio u javnost tek nakon što je američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) 18. septembra 2015. objavila da je prekršio Zakon o čistom vazduhu. Da su ulagači znali za VW-ove kriminalne djelatnosti, mogli su ranije prodati dionice ili ih ne kupovati čime bi izbjegli gubitke, tvrde tužioci.

VW-ove dionice zabilježile su pad vrijednosti do 37 posto u danima nakon što su vlasti razotkrile da njegova dizel-vozila imaju više emisije od dopuštenih.

VW je priznao sistematsko varanje na emisijama, ali negiraju da su pogrešno postupili kada je riječ o transparentnosti poslovanja prema investitorima, piše Hina.

"U ovom slučaju u biti je riječ o tome je li Folksvagen ispunio svoje obveze u pogledu objave svih relevantnih informacija o svojem poslovanju dioničarima i tržištima kapitala", rekao je advokat njemačkog diva Markus Feler pred sudom i dodao: "Vjerujemo da jeste."

VW tvrdi da je EPA u njihovom slučaju postupila drugačije nego u sličnim slučajevima u koje su bili upleteni drugi proizvođači automobila.

S obzirom na to da su se drugi proizvođači automobila nagodili zbog varanja s emisijama, a da EPA nije zvanično objavila da su prekršili zakon, te s obzirom na to da je VW takođe pregovarao o nagodbi, VW nije smatrao potrebnim izvijestiti investitore prije septembra 2015, navodi kompanija u obrazloženju podnijetom sudu.

"Nije bilo potrebe informisati investitore"

VW je već krajem 2015. predvidio značajna sredstva za opoziv vozila, a s obzirom na to da su prethodne kazne američkih vlasti za slične prekršaje bile manje od 200 miliona dolara, tvrdi da po njemačkom zakonu nije bilo potrebe informisati investitore.

Prema tome, uprava kompanije, uključujući sadašnjeg glavnog izvršnog direktora Herberta Disa i predsjednika Nadzornog odbora Hansa Ditera Peša, nije prekršila pravila o objavi informacija investitorima, navodi VW u dokumentima predatim sudu.

No tužioci, uključujući investicionu kuću Deku, tvrde da su niže rangirani menadžeri, uključujući rukovodeće odjeljenja, bili upoznati s namjernim i sistematskim varanjem s emisijama.

Firma je prema tome znala za kriminalne djelatnosti i investitori su morali biti upozoreni ranije, smatraju.

Bonus video: