bolje spriječiti...

Slovencima mobilni javlja gdje ima krpelja

Prema učestalosti oboljenja od meningitisa koji izaziva krpelj, Slovenija, čijih više od 50 odsto teritorija pokriva šuma, spada u sam evropski vrh
4 komentar(a)
krpelj, Foto: Positime.ru
krpelj, Foto: Positime.ru
Ažurirano: 18.02.2019. 07:00h

U Sloveniji je od nedavno na pametni telefon moguće instalirati aplikaciju Klop SOS iz koje su vidljivi svi podaci o regionalnoj rasprostranjenosti zaraženih krpelja koji izazivaju meningoencefalitis.

Uz detaljne podatke o tome u kojim se opštinama i u kojoj koncentraciji nalazi taj opasni nametnik, koliki je rizik oboljenja i kako se od njega zaštititi, aplikacija prenosi i podatke o vremenskim prilikama. Zato je posebno povoljna za gljivare, izletnike, šumare i poljoprivrednike, a može se instalirati besplatno preko Google storea.

Prema učestalosti oboljenja od meningitisa koji izaziva krpelj, Slovenija, čijih više od 50 odsto teritorija pokriva šuma, spada u sam evropski vrh. Lani je od meningoencefalitisa krpeljem bilo zaraženo 310 osoba, što znači 15 oboljenja na 100.000 stanovnika. Krpelji koji izazivaju lajmsku boreliju prošireni su cijelom Slovenijom, a onih zaraženih uzročnikom meningoencefalitisa najviše je u šumama u centralnom, sjevernom i sjeverozapadnom dijelu države, te oko Ljubljane.

Opasnost uboda krpelja proglašava se od februara, pa sve do oktobra, a najveća je u proljeće i ljeto. Stručnjaci uz upozorenja koja ponavljaju svaku godinu upozoravaju na činjenicu da se u Sloveniji od krpelja ne vakciniše toliko ljudi koliko na primjer u susjednoj Austriji, gdje je opasnost od krpelja nešto manja, a manje je i oboljenja od bolesti koje on može izazvati.