Da li je Apple promašio "zicer" protiv Samsunga?

Prema jednoj teoriji, Apple čak i ne dijeli mušterije sa Samsungom. Zapravo, postoje dva odvojena tržišta – jedno za Apple, drugo za Android proizvode
0 komentar(a)
Apple, Samsung, Foto: Beta/AP
Apple, Samsung, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.07.2014. 17:37h

Do juče, najgora noćna mora Samsunga pretvarala se u stvarnost.

Prodaja je pala za 10 odsto, velikim dijelom zato što su jeftiniji kineski Android telefoni zavladali tržištem. Osim toga, velika prednost Samsunga u odnosu na Apple – činjenica da ima dva fableta u ponudi, a ekipa iz Kupertina nijedan, nestala je nakon što je Apple objavio da će u septembru predstaviti svoju verziju smartfona sa velikim ekranom, iPhone 6.

Neki kupci neće kupovati takve uređaje, sve dok ne vide šta to sprema Apple.

Ukratko, Apple je satjerao Samsung u ćošak i to baš tamo gdje je želio: prodaja je pala, kao i udio na tržištu, a kupci i dalje oklijevaju da kupe Samsung fablete, dok ne vide kako izgleda iPhone 6.

Međutim, objavljeno je da Apple možda ipak nije spreman da već u septembru predstavi 5,5-inčni iPhone 6. Verzija od 4,7 inča je spremna, ali će se na veliki iPhone, po svemu sudeći, još čekati.

Ako do toga dođe, Samsung će ostati glavni proizvođač fableta na svijetu za ljude koji vole veće ekrane.

Veliki iPhone 6 je prema nekim navodima teže proizvesti, zbog problema sa osjetljivošću ekrana na ivicama. Zbog toga iPhone 6 možda neće biti u prodavnicama do naredne godine.

To su najbolje vijesti koje je Samsung mogao da čuje. Sada ima priliku da ubijedi ljude da im je potreban novi (veći) telefon u roku od narednih šest mjeseci, a koji Apple nema.

Ne bi bilo čudno ni da počne da snižava cijene Galaxy i Note telefona, kako bi povećao udio na tržištu i privukao nove kupce prije kraja godine.

Da li će to brinuti Apple, sasvim je druga tema. Neki misle da 5,5-inčni iPhone 6 nije ni trebalo da bude najveća uzdanica, zato što kupci ovog brenda više vole manje, kompaktnije telefone, koji lako staju u jednu ruku.

Prema jednoj teoriji, Apple čak i ne dijeli mušterije sa Samsungom. Zapravo, postoje dva odvojena tržišta – jedno za Apple, drugo za Android proizvode. Na prvom, Apple se takmiči sam sa sobom, a drugom, Samsung se bori sa još hiljadama azijskih proizvođača.

Međutim, ako to nije tačno, ovo je možda posljednja prilika da Samsung dokaže da je veliki igrač na tom polju.

Bonus video: