Proteste će ubuduće smirivati dronovi

Iz cijevi se na demonstrante mogu izbacivati kuglice sa markerima kakvi se koriste u paintballu, kako bi ih onesposobili i označili
66 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2014. 11:51h

Američka vojska već godinama koristi bespilotne letjelica za napade na vojne ciljeve u zemljama poput Avganistana i Iraka, pa im ovakvi dronovi omogućavaju da bez rizikovanja života svojih vojnika uspješno obavljaju operacije na neprijateljskim područjima. Na sličnu ideju došli su i u kompaniji Desert Wolf u kojoj su razvili Skunk Riot Control Copter – posebnu bespilotnu letjelicu čiji je cilj smirivanje velikih protesta, odnosno snimanje, označavanje i rastjerivanje demonstranata.

Letjelica je opremljena kamerama (uključujući i one koje mogu da snimaju noću), zvučnicima i jakim blicevima tako da može da snima i osvjetljava demonstrante i upućuje im poruke putem zvučnika. Osim toga, letjelica sadrži i četiri cijevi (poput onih koje se koriste u puškama za paintball) iz kojih može da puca na demonstrante.

Srećom, iz cijevi ne može da se puca kao iz klasičnog oružja, ali iz njih se na demonstrante mogu izbacivati kuglice sa markerima kakvi se koriste u paintballu, kako bi ih onesposobili i označili, ali mogu da se koriste i čvrste plastične kuglice koje bi mogle i ozbiljnije da povrijede ljude.

Iz tih cijevi mogu da se izbacuj i kuglice za suzavcem tako da bi Skunk Riot Control Copter zaista mogao da bude jako oružje u borbama protiv demonstranata jer bi ih u isto vrijeme mogao onesposobiti plastičnim kuglicama i suzavcem, te snimati kamerom s visine.

Letjelicom će upravljati dvije osobe – jedna će upravljati samom letjelicom, dok će druga kontrolisati naoružanje. A cijelo vrijeme dok je letjelica u akciji, i oni će biti nadgledani kamerom i mikrofonom kako ne bi postali "preagresivni prema demonstrantima".

Isporuka prvih ovakvih bespilotnih letjelica počinje ovog mjeseca, a biće namijenjeni rudnicima u Južnoafričkoj Republici u kojima su u posljednje vrijeme štrajkovi i protesti radnika često završavali nasiljem. Henie Kajser, izvršni direktor kompanije, vjeruje da će uspjeh njegovih dronova u rudnicima JAR privući klijente i iz brojnih drugih zemalja koji će kupovati njegove dronove kako bi se zaštitili od demonstranata.

Galerija

Bonus video: