NESTVARNI BROJEVI

Koliko je brz internet koji koristi NASA

NASA ove brzine neće uvesti u naše domove, već ovu super brzu tehnologiju koristi da istražuje sljedeći talas kompjuterskih aplikacija
1163 pregleda 9 komentar(a)
Internet, Foto: Shutterstock
Internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2014. 20:07h

Kada je Patrik Pičet iz Googlea rekao da će tehnološki gigant uskoro korisnicima u SAD obezbijediti internet konekciju od 10 gigabita po sekundi, činilo se kao da će naučna fantastika postati stvarnost. U pitanju je 1.000 puta brža konekcija od bilo koje današnje konekcije koja je "kućni standard", međutim, za Nasu je to ipak i dalje presporo, piše Wired.

I dok svi mi šaljemo podatke širom javnog interneta, svemirska agencija koristi posebnu mrežu nazvanu ESnet – Energy Science Network.

U pitanju je privatna mreža koja je uspjela da ostvari transfere podataka sa jednog kraja SAD na drugi brzinom od 91 gigabita po sekundi – u pitanju je najbrži transfer te vrste ikada zabilježen.

NASA ove brzine neće uvesti u naše domove, već ovu super brzu tehnologiju koristi da istražuje sljedeći talas kompjuterskih aplikacija.

ESnet, koji vodi Ministarstvo energije SAD, je važan alat za istraživače koji se suočavaju sa velikim količinama podataka koje generišu projekti kao što je Veliki Hadronski sudarač ili mapiranje ljudskog genoma.

Umjesto da šalju hard diskove putem pošte napred i nazad, oni mogu podatke da prenose ovom ultra-brzom mrežom.

„Naša vizija svijeta odnosi se na to da naučna otkrića ne bi trebalo da budu ograničena geografijom“, izjavio je direktor ESneta Gregori Bel.

Pokušavajući da učine ovu mrežu što bržom, ESnet i istraživači, kao i agencije poput Nase, testiraju mrežne tehnologije koje bi jednog dana mogle da se nađu unutar komercijalnog interneta.

Ukratko, ESnet predstavlja prozor u sijvet kakav će jednog dana biti.

Preporučujemo za Vas