Firefox telefoni za nikšićke đake

Srednja stručna škola je jedina u kojoj se mogu naći ti telefoni
67 pregleda 0 komentar(a)
đaci, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
đaci, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.06.2014. 18:57h

Mozilla zajednica Crne Gore poklonila je Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću deset Firefox telefona.

“Ovi telefoni se mogu koristiti kao učila i tako budućim generacijama omogućiti lakši i efikasniji način primjene savremene metodologije u nastavnom procesu“, kazao je direktor škole Slavko Bojović i zahvalio se Mozilli. Rajko Orman, učenik pomenute škole i član Mozilla zajednice koja je u Crnoj Gori osnovana u decembru prošle godine, objasnio je da su Firefox telefoni zasnovani na veb tehnologiji, tako da se sva znanja koja se uče u školi mogu praktično primijeniti na pomenutim telefonima. On i njegovi drugovi su na takmičenju kompanije Telenor osvojili nagradu za tržišno orjetisani pronalazak, a njihova inovacija je bila aplikacija Nikšića za Mozilla Firefox operativni sistem.

„Ovo je jedina škola u kojoj se mogu naći ovi telefoni, koji su relativno skoro lansirani - u oktobru prošle godine. Zahvalan sam školi što mi je dozvolila da ih lansiram u svrhe učenja“, kazao je Orman.

Direktor Bojović je pomenuo i uspjeh učenika Luke Kovačević i Nemanje Nikolić koji su na nedavno završenom međunarodnom takmičenju iz Elektrotehnike, u projektu „Balkan junior“ osvojili drugo mjesto.

„Sljedeće godine održavanje tog takmičenja je pripalo ovoj školi upravo iz razloga što smo postigli tako značajan uspjeh na tom takmičenju na kojem učestvuju države koje su mnogo ekonomski i u nekim drugim pogledima naprednije od naše države“, kazao je Bojović.

Bonus video: