Crna Gora od danas dio PayPal sistema

Novim proširenjem, usluga će biti dostupna u ukupno 203 zemlje u svijetu
67 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 21:34h

Korisnici iz Crne Gore od danas mogu registrovati PayPal naloge na tom globlno prihvaćenom sistemu plaćanja na internetu, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

U PayPal sistem ove sedmice,a osim Crne Gore, ulazi još devet država.

Novim proširenjem, usluga će biti dostupna u ukupno 203 zemlje u svijetu.

Počev od danas, korisnici u Nigeriji, koja ima 60 miliona korisnika i najveći broj stanovnika u Africi, sa još devet drugih tržišta u subsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i Latinskoj Americi moći će da plaćaju usluge putem globalno prihvaćeng sistema plaćanja na internetu, objavio je juče Reuters.

Na zvaničnoj stranici PayPala, Crna Gora se sada nalazi na listi ponuđenih država koje korisnici mogu izabrati kao matičnu lokaciju.

"Da sam na mjestu onih korisnika koji žele da kupuju na internetu putem PayPala, počeo bih već danas da provjeravam na njihoj stranici trenutak kad će Crna Gora biti dodana na listu. Otvorio bih i eBay nalog", kazao je ranije danas "Vijestima" Dejan Abazović, direktor sektora za informacione tehnologije (IT) u Centralnoj banci Crne Gore.

Sada kada je usluga dostupna, klijenti koji imaju pristup internetu i bankovne kartice sa kojima je moguća trgovina na internetu, moći će da registruju PayPal naloge.

"Ovo je, bez sumnje, izuzetan događaj za Crnu Goru, jer je ovo snažan iskorak u procesu razvoja informacionog društva u našoj Državi. Uvođenje PayPal-a kao sistema za elektronsko plaćanje je veoma važno za naše građane, ali i šansa za privrednike da iskoriste sve mogućnosti elektronskog poslovanja i trgovine preko interneta", kazali su iz MIDT.

Reuters je, međutim, ranije objavio da će na novih 10 tržišta, među kojima je i Crna Gora, PayPal za početak ponuditi samo opciju slanja novca. Direktne transakcije između korisnika neće biti omogućene neko vrijeme, pa uslugu prijema novca neće moći da koriste ni lokalni trgovci na novim PayPal tržištima, rekao je Reutersu Rupert Kili, zadužen za EMEA tržište u PayPalu.

Iz Crne Gore zahtjev za PayPal je upućen još 2009. godine, nakon čega je više puta iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije najavljeno konačno uključenje u taj sistem plaćanja. Posljednja najava stigla je nedavno iz Centralne banke i Ministarstva finansija, kada je saopšteno da će Crna Gora u PayPal biti uključena u drugoj polovini juna, ili eventualno prvoj polovini sljedećeg mjeseca.

Novo proširenje obuhvata tržište sa 80 miliona korisnika, među kojima je i pet evropskih zemalja, pored Crne Gore, tu su i Bjelorusija, Makedonija, Moldavija i Monako.

PayPal ima 148 miliona aktivnih korisnika širom svijeta.

Nema carine na robu do 150 eura vrijednosti

Prema važećim propisima, građani Crne Gore i strani državljani ne plaćaju carinu za robu koju povremeno primaju iz inostranstva u manjim pošiljkama, ako njihova ukupna vrijednost ne prelazi 150 eura, saopšteno je prošlog mjeseca iz Uprave carina.

Lani je iz Uprave carina saopšteno "Vijestima" da su kod Ministarstva finansija inicirali predlog izmjene i dopune carinskog zakona, prema kojima se za pošiljke neznatne vrijednosti neće naplaćivati carina i porez na dodatu vrijednost, te kazali da će iznos te vrijednosti biti definisan podzakonskim propisima.

Iz Uprave carina, međutim, nisu precizirali o kojim vrijednostima se radi. Nezvanično, carina ne bi bila naplaćivana na robu u vrijednosti do 50 eura.

PROČITAJTE JOŠ:

Savjeti za sigurnu e-trgovinu >>>

Izbjegnite pljačku na internetu - hakeri mogu da vas ojade za 10 minuta >>>

Bonus video: