Druga runda "Otvorenih ideja": Želite odgovornu javnu upravu?

"Informacija za sve" je rješenje koje bi omogućilo da osobe sa invaliditetom na jednom mjestu dobiju informacije u njima pristupačnom formatu
0 komentar(a)
otvorene ideje, Mima Ivanović, Foto: Igor Milić
otvorene ideje, Mima Ivanović, Foto: Igor Milić
Ažurirano: 11.06.2014. 16:09h

Takmičenje Otvorene ideje za Crnu Goru ulazi u drugu rundu, u kojoj građani mogu da glasaju za jedan od 10 projekata i tako izaberu finaliste.

Otvorene ideje se realizuju kroz takmičenje za najbolji website, web i/ili mobilnu aplikaciju kojom se jača transparentnost i odgovornost javne uprave.

Teme takmičenja ove godine su kako unaprijediti učeće mladih u procesu donošenja odluka, te kako iskoristiti moć novih tehnologija za bolju informisanost i učešće građana u procesu evropskih integracija.

U grupi prijavljenih projekata na temu učešće mladih u procesu donošenja odluka su: Youth Activism, projekti u zemlji i šanse u inostranstvu, Online informator za srednje škole i fakultete, Activision Maping, Mala tribina i Informacije za sve/Informacije za svakoga.

Cilj ideje Youth Activism da se mladi informišu o tome kako da se uključe u nevladine projekte u svojoj lokalnoj zajednici, te da im se pruže resursi koji će im pomoći da koriste Erasmus+ infrastrukturu, BEST, IAESTE, ASTEC...

Online informator za srednjoškolce i studente je zamišljen kao mobilna i web aplikacija, putem kojih bi korisnici mogli da uz mogućnost direktne interakcije sa predstavnicima obrazovnih institucija putem maila i chat klijenta, dobiju informacije o planu i programu tih ustanova.

Ideja tima projekta Activision Maping je da kreiraju bazu koja bi se u realnom vremenu punila novim pozivima za učešće u javnim raspravama, konsultacijama, radnim grupama i ostalim mogućnostima za učešće u procesima donošenja odluka u Crnoj Gori.

Projekat Mala tribina je zasnovan na ideji da se u proces odlučivanja uključe najmlađi članovi zajednice kroz organizaciju i učešće na skupovima na kojima će razmatrati probleme i donositi idejna rješenja u oblasti obrazovanja, kulture i života mladih u lokalnoj zajednici.

Informacije za sve je rješenje koje bi omogućilo da osobe s invaliditetom na jednom mjestu dobiju objedinjene sve bitne informacije iz različitih organizacija i državnih institucija, u njima pristupačnom formatu.

U kategoriji prijavljenih projekata na temu kako iskoristiti nove tehnologije u procesu evropskih integracija su: Ideus, Evropa i ja, Spremni za Evropu, Stop violence i Poreska lutrija.

Ideus je buduća crowdsourcing platforma sa podacima o proizvodima široke potrošnje. Autori projekta kažu da bi na toj platformi, u saradnji sa nadležnim institucijama, realizovali servis putem kojeg bi korisnici bili blagovremeno informisani o svim rizicima konzumiranja proizvoda koji su u datom trenutku označeni kao nebezbjedni.

Evropa i ja je aplikacija koja bi građanima obezbijedila jednostavan izvor informacija i “učinila ih aktivnim građanima, a ne samo statističkim podacima”.

Autori projekta Spremni za Evropu donose aplikaciju edukativnog karaktera, koja će nuditi i mogućnost međusobnog takmičenja kroz povezivanje više telefona, kao i nadmetanja na regionalnom nivou uz dobijanje adekvatnih nagrada poput putovanja u neku od evropskih prijestonica.

Svako ima pravo da glasa po jednom u obje kategorije. Po tri najbolje ideje iz svake od kategorija prolaze u finale

Stop violence će građanima omogućiti da brzo i jednostavno dođu do svih informacija o pravima koja imaju, a koja su u vezi sa pretrpljenim nasiljem ili diskriminacijom. Korisnici će moći i da ostvare interakciju sa nadležnim sluzbama koje se bave ovim problemima.

Poreska lutrija je aplikacija putem koje bi građani unosili fiskalne račune u bazu i na taj način postali kandidati za neku od nagrada čiji fond propisuje Poreska uprava.

Glasanje traje do 16. juna, kada će biti izabrani finalisti. Predlozi su podijeljeni u dvije kategorije. Svako ima pravo da glasa po jednom u obje kategorije. Po tri najbolje ideje iz svake od kategorija prolaze u finale.

Prošle godine, za najbolju aplikaciju proglašeno je rješenje tima Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice, Budi odgovoran.

Otvorene ideje podržavaju UNDP i Fondacija Dukikino.

Veliko finale 28. juna

Glasanja za finaliste takmičenja Otvorene ideje biće održano u periodu od 20. do 28. juna, do završetka posljednje takmičarske prezentacije. Na finalnom događaju, stručni žiri će dati svoj sud, koji će se zbrojiti sa glasovima publike, u odnosu pola-pola. Finale će biti održano, 28. juna.

Takmičenje Otvorene ideje imaće dva pobjednika, po jednog za svaki problem koji se rješava. Nagradni paket obuhvata novčanu nagradu u iznosu od 3.500 eura, podršku mentora tokom faze inkubacije (do oktobra 2014), povezivanje sa potencijalnim partnerima i donatorima, te promociju pobjedničkih aplikacija na svim relevantnim offline i online forumima.

Bonus video: