Kompjuter ipak nije ubijedio korisnike da je čovjek

Sporna je i činjenica da sa sudijama nije zaista razgovarala sofisticirana vještačka inteligencija, već četbot koji koristi ključne riječi
74 pregleda 0 komentar(a)
Judžin Gutsman, Foto: Screenshot (YouTube)
Judžin Gutsman, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.06.2014. 13:50h

Iako je objavljeno da je kompjuter, odnosno vještačka inteligencija prvi put ubijedila čovjeka da je takođe ljudsko biće i tako faktički položila čuveni Tjuringov test, stručnjaci danas kažu da stvari ne stoje baš tako.

Test je navodno položio četbot po imenu "Judžin Gustman", koji je deset od 30 sudija ubijedio da je čovjek, nakon serije tekstualnih razgovora u trajanju od pet minuta.

Ipak, stručnjaci kažu da je za "Judžinov" uspjeh prije svega zaslužna pametna odluka programera da ga proglase za 13-godišnjeg dječaka iz Ukrajine, čime su sudijama automatski dali opravdanje za bilo kakve jezičke, pa čak i logičke nedosljednosti.

Ipak je u pitanju dječak kome engleski nije maternji jezik.

Osim toga, profesor Mari Šanahan sa Imperijalnog koledža u Londonu, uz ocjenu da je "velika sramota" što je objavljeno da je test položen, kaže da sam Alan Tjuring nikada nije postavio granicu od 30 odsto, niti da je pet minuta dovoljno za realnu ocjenu vještačke inteligencije.

Sporna je i činjenica da sa sudijama nije zaista razgovarala sofisticirana vještačka inteligencija, već četbot koji koristi ključne riječi kako bi izvukao i povezao fraze iz svoje velike baze podataka.

Kako se navodi, kada bi se zaista smatralo da je "Judžin" položio i kada bi ovi kriterijumi bili validni, to bi značilo da je Tjuringov test "pao" još 1972. godine, kada je četbot PARRY prevario 48 odsto grupe psihijatara i ubijedio ih da je osoba koja pati od šizofrenije.

Bonus video: