Sajber kriminal globalnu ekonomiju košta 445 milijardi USD godišnje

"Sajber kriminal sprječava inovacije i usporava tempo globalnih inovacija smanjujući povrat ulaganja inovatorima i investitorima"
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 07:51h

Sajber kriminal globalnu ekonomiju godišnje košta oko 445 milijarda dolara, a šteta od krađe intelektualnog vlasništva prelazi 160 milijardi dolara, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

Prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sajber kriminal sve je učestaliji i veoma šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti. Globalni gubitak iznosi između 375 i 575 milijardi dolara, pokazali su rezultati istraživanja koje je sponzorisala kompanija koja izrađuje programe za zaštitu na internetu McAfee.

"Sajber kriminal sprječava inovacije i usporava tempo globalnih inovacija smanjujući povrat ulaganja inovatorima i investitorima", kaže Džim Levi iz CSIS-a.

"Za razvijene zemlje sajber kriminal ima vrlo ozbiljne implikacije na zaposlenost."

Najveće svjetske ekonomije podnose najveće gubitke, pokazalo je istraživanje, a SAD, Kina, Japan i Njemačka godišnje gube oko 200 milijardi. Gubici koji se odnose na lične podatke, poput hakovanih podataka sa kreditnih kartica iznose oko 150 milijardi dolara.

Oko 15 odsto ili oko 40 miliona stanovnika Sjedinjenih Država bar jednom u životu bilo je na udaru hakera pri čemu su im ukradeni lični podaci.

U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 miliona stanovnika, u Njemačkoj njih oko 16 miliona te više od 20 miliona u Kini.

Uprava McAfeeja u vlasništvu Intel Corpa tvrdi da sve bolja međunarodna saradnja počinje da pokazuje rezultate te da se sajber kriminal postepeno smanjuje.

Bonus video: