maliciozni programi

Razbijena najveća sajber ucjenjivačka mreža: Žrtvama oteli više od 100 miliona dolara

Programi su napali između 500 hiljada i milion računara širom svijeta
0 komentar(a)
kriptografija, šifrovanje, Foto: Shutterstock
kriptografija, šifrovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 08:59h

SAD je u ponedjeljak objavio kako je uz pomoć više zemalja uništio veliku kriminalnu i ucjenjivačku mrežu na internetu koja je od žrtava otela više od sto miliona dolara.

Maliciozni računarski programi Gameover Zeus i Cryptolocker onesposobljeni su, ali je njihov idejni tvorac ruski bjegunac Evgenij Bogačev na slobodi i mogao bi da uspostavi novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko ministarstvo pravde.

Prema podacima kojima SAD raspolaže posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji.

Program Gameover Zeus je ulazio u računare žrtava preko e-mailova, pronalazio je finansijske podatke sa kojima je praznio njihove bankovne račune. Program Cryptolocker je preuzimao i šifrovao podatke sa računara žrtava, pa bi ih nakon što žrtva platiotkupninu, dešifrovao.

U akciji gašenja velike kriminalne mreže učestvovale su pravosudne snage Kanade, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Holandije, Ukrajine i Britanije a koordinator je bio evropski centar za sajber kriminal u Hagu.

Programi su napali između 500 hiljada i milion računara širom svijeta. Zeus je jedan od najuspješnijih računarskih programa za krađu dosad.

Kriminalna grupa je uz pomoć Cryptolockera samo u prva dva mjeseca od puštanja u opticaj programa iznudila za dešifrovanje podataka 27 miliona dolara od žrtava.

Među žrtvama iznude bila je i policijska stanica u Masačusetsu čije su istražni dosijei blokirani šifrovanjem.

Američko ministarstvo pravde objavilo je da su ukrajinske vlasti u maju zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku.

Preporučujemo za Vas