Nesreće na moru posljedica neobučenosti

“Ustupiti vodeni skuter osobi koja nije prošla nikakvu obuku ili kurs za vožnju ovih plovila, isto je kao kada biste dali sportski motocikl čovjeku koji nikad nije sjeo za volan i pustili ga u javni saobraćaj”
415 pregleda 6 komentar(a)
Skuter, Foto: SMSCG
Skuter, Foto: SMSCG
Ažurirano: 28.08.2018. 05:19h

Nesreće na moru koje često za posljedicu imaju fatalne ishode događaće se sve dok ekstremno brzim skuterima i ostalim plovilima budu upravljali neobučeni vozači, upozoravaju iz Sportskog motonautičkog saveza Crne Gore (SMSCG). SMSCG, kao najviši sportski organ za trke plovila na vodi u Crnoj Gori, član je Međunarodne motonautičke unije (UIM) od 2016, i jedina je sertifikovana organizacija za obuku vozača plovila u istočnoj Evropi.

“Upozoravamo nadležne organe, prije svega Morsko dobro i Ministarstvo turizma, da će se ovakve nesreće i dalje događati sve dok plovilima ne budu upravljali obučeni vozači”, kaže Darko Prelević, predsjednik SMSCG. “Ustupiti skuter osobi koja nije prošla nikakvu obuku ili kurs za vožnju ovih plovila, isto je kao kada biste dali sportski motocikl čovjeku koji nikad nije sjeo za volan, a kamoli položio odgovarajući vozački ispit”, objašnjava Prelević.

Gotovo svake godine na crnogorskim plažama neko pogine ili bude povrijeđen zbog udara skutera, a najsvježiji primjer je pogibija dvoje turista u Ulcinju kada se vozač skutera koji je vukao takozvanu “bananu” sa turistima zakucao u turistički brod. U SMSCG ističu da vozač skutera nije imao bilo kakvu licencu ili sertifikat.

“SMSCG ima UIM sertifikat za obuku, ali on se trenutno koristi samo za obuku budućih trkača koji žele da se takmiče na nacionalnom šampionatu. Međutim, da bi se spriječile nesreće, neophodno je da se donese zakonska odredba da kurs moraju da završe svi oni koji žele da upravljaju plovilima, čime bi se onemogućilo da potpuno neobučeni turista iznajmi skuter i ubije plivača ili osobe na okolnim plovilima”, upozorava Prelević.

Da bi se obuka obavila na pravi način, neophodan je poligon na moru, za šta u SMSCG već više od godinu imaju podršku od Ministarstva sporta i UIM.

“Uz UIM sertifikat i pozitivno mišljenje Ministarstva sporta koje već imamo, ispunili smo sve preduslove za dobijanje stalnog poligona za obuku instruktora, rekreativnih vozača, djece, kao i za trening takmičara. Iako motonautika nije jeftin sport, poligon za trening je daleko jeftiniji od većine drugih sportova, jer podrazumijeva samo određenu vodenu površinu van kupačkih zona, koja će biti označena plutajućim graničnicima, takozvanim bovama.

I pored toga što su sportske institucije pozitivno reagovale na predlog da se SMSCG obezbijedi poligon, u tom procesu je došlo do zastoja.

“Morsko dobro je već iskazalo želju da nam to omogući kako bi SMSCG na siguran način mogao da obučava djecu, i da bi vozači skutera u ljetnjoj sezoni mogli da uživaju u brzoj vožnji pod kontrolisanim uslovima, ne ugrožavajući kupače i turiste na plažama. Sada je samo ostalo na Ministarstvu turizma da nam odredi poligon, ali zasada nema konkretne reakcije sa njihove strane”, kažu u SMSCG.

Kada su shvatili da ovaj proces može da potraje, u SMSCG su sami našli rješenje.

“Hotelski kompleks ’Dukley ’ izašao nam je u susret i za ove namjene ustupio svoje kapacitete i morsku površinu. Sada je samo ostalo da Morsko dobro o tome uputi mišljenje Lučkoj kapetaniji, jer ’Dukley ’ ima sve neophodne uslove kao što su plaža, struja, voda, pontoni. Morskom dobru je preostalo samo da kaže ’da’.

Međutim, kada su bili uvjereni da je stvar gotova i početkom sezone podnijeli zahtjev, iz Morskog dobra su im odgovorili da primjećuju da odvijanje saobraćaja nije regulisano i da svi učesnici imaju slobodu učešća, ali da nijesu nadležni da se bave regulisanjem priobalnog saobraćaja.

“Iz Morskog dobra su nas uputili da se prijavimo za novi plan i program za korišćenje privremenih lokacija, što smo i učinili. Ministarstvo turizma ima rok do 14. oktobra da spremi novi plan i program, a od njih očekujemo apsolutno pozitivan odgovor, jer imamo svu neophodnu dokumentaciju i sertifikate”, kažu u SMSCG i dodaju da od tog odgovora zavisi ne samo budućnost motonautičkog sporta, već i bezbjednost svih turista na našim plažama.

Trke bez ijednog incidenta

Nacionalni šampionat u trkama plovila na vodi pod okriljem SMSCG se svake godine održava pod slovom zakona, bez ijedne povrede i incidenta, što pokazuje da je sportska motonautika, uprkos ekstremnim brzinama, ukoliko se pravilno vodi, vrlo bezbjedan sport.

“Problem sa nesrećama definitivno nije u sportu, nego u nestručnim licima koja ga upražnjavaju svakodnevno na plažama širom zemlje”, kaže Prelević.

SMSCG ima i solidne međunarodne rezultate, od kojih je najbolji zlatna medalja na šampionatu Evrope 2016, koju je donio Aleksandar Aljoša Petrović. SMSCG je nedavno primljen i u Crnogorski olimpijski komitet, a i u Ministarstvu sporta su prepoznali kvalitet rada Saveza i motonautiku od ove godine uvrstili među finansirane sportove.

Svjetska skupština UIM ponovo u Crnoj Gori?

Prošlog oktobra u hotelu “Mediteran” u Bečićima je uspješno održana osmodnevna “90. svjetska skupština UIM”, na kojoj je učestvovalo oko 200 uticajnih delegata sa svih strana planete. “Ponosni smo da je ovaj važan događaj produžio turističku sezonu u Crnoj Gori i donio dodatnih skoro 1.000 noćenja”, kaže Darko Prelević.

Po reakcijama stranih delegata ispostavilo se da je ova manifestacija bila jedna od najbolje organizovanih, pa se SMSCG prijavio da bude ponovo domaćin.

Bonus video: