Google napravio obrazac za “vaše pravo da budete izbrisani“

Google je najavio da će svaki takav zahtjev koji dobiju biti uzet u razmatranje...
2 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2014. 14:01h

Google je otvorio stranicu koja u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde omogućava da građani Unije zatraže da se brišu njihovi lični podaci iz rezultata pretrage.

Presudom Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sredinom maja ove godine, Evropljani su dobili pravo da budu izbrisani ili zaboravljeni, a linkovi na “nebitne” ili zastarjele podatke/informacije mogu da budu izbrisani na zahtjev, prenosi BBC.

Google je najavio da će svaki takav zahtjev koji dobiju biti uzet u razmatranje i pokušati da uskladi "pravo na privatnost pojedinca sa javnim pravom i obavezom da se informacije saopšte i dijele ".

"Kada analiziramo vaš zahtjev, prvo ćemo gledati da li rezultati pretrage sadrže zastrjarele informacije o vama, kao i da li postoji javni interes u tim informacijama," saopštio je Google na obrascu koji svi koji žele da budu zaboravljeni moraju da popune.

Google je najavio da će da istraži i slučajeve u kojima se informacije odnose na "finansijske pronevjere, profesionalne greške, kriminalne aktivnosti ili neprimjereno ponašanje predstavnika vlasti u javnosti", prenosi B92.

BBC je uvidom u podatke saznao da je više od polovina zahtijeva ovog tipa koje je Google dobio ovog mjeseca poteklo od osuđenih kriminalaca iz Velike Britanije.

Bonus video: