Tinejdžer nagrađen za softver koji detektuje rak dojke

"Svijetu je potrebno više naučnika, inovatora i preduzetnika da stvore nova radna mjesta, pospiješe ekonomski razvoj i daju odgovore na hitne globalne izazove"
0 komentar(a)
Nejtan Kan, Foto: Twitter
Nejtan Kan, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.05.2014. 13:46h

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel u Los Anđelesu, programu Društva za nauku i javnost, Nejtan Han, petnaestogodišnjak iz Bostona osvojio je prvo mjesto za razvoj softvera koji detektuje mutacije gena koji dovode do pojave raka dojke.

Koristeći podatke iz javno dostupnih baza podataka, Han je detaljno pregledao karakteristike višestrukih mutacija u BRCA1 genu koji je zadužen za sprečavanje pojave tumora u cilju „da nauči“ svoj softver da razlikuje mutacije koje dovode do pojave bolesti, od onih koji ne dovode. Njegov alat ispoljava 81 odsto tačnosti i može biti korišćen za preciznije identifikovanje mogućnosti pojave raka. Njemu je uručena Gordon E. Moore nagrada vrijedna 75.000 dolara, koja nosi ime koosnivača i naučnika kompanije Intel.

Lenard Kleinvort, petnaestogodišnjak iz Njemačke osvojio je jednu od dvije nagrade Intel Fondacije u vrijednosti od 50.000 dolara. Kleinvort je razvio novi matematički alat namijenjen smart telefonima i tabletima koji omogućava nove sposobnosti ovih uređaja za koje su ranije bili neophodni sofisticirani i skupi računarski alati. Njegova aplikacija omogućava korisnicima da ručno crtaju krive, linije i geometrijska tijela na ekranu osjetljivom na dodir i da gledaju kako ih sistem renderuje u oblike i jednačine koji zatim mogu biti korišćene po želji.

Šenon Ksinjing Li, sedamnaestogodišnjakinja iz Singapura osvojila je drugu nagradu Intel Fondacije vrijednu 50.000 dolara za razvoj novog elektrokatalizatora koji može biti korišćen u baterijama budućnosti. Istraživači rade na pronalaženju načina da učine cink-vazdušne baterije praktičnijim, bezbjednijim, lakšim i da imaju šest puta veću gustinu energije od litijum-jonskih baterija, čineći ih idealnim za primjenu u hibridnim vozilima. Li je otkrila da je njen aktivirani karbonski katalizator, koje je u potpunosti napravila od karbonizovanog kineskog plavog patlidžana, u velikoj mjeri prevazilazi performanse sofisticiranog komercijalnog katalizatora u testovima stabilnosti i dugovječnosti, a proizvod će biti ekološki i njegova proizvodnja neće biti skupa.

"Svijetu je potrebno više naučnika, inovatora i preduzetnika da stvore nova radna mjesta, pospiješe ekonomski razvoj i daju odgovore na hitne globalne izazove", izjavila je Vendi Houkins, izvršna direktorka Intel Fondacije.

"Intel vjeruje da su mladi ljudi ključni za inovacije, a nadamo se da će ovi pobjednici inspirisati druge studente da se uključe u nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, što predstavlja osnovu kreativnosti."

Ove godine, oko 1.700 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Međunarodnog sajma nauke i tehnike kompanije Intel. Oni su izabrani iz 435 partnerskih sajmova iz više od 70 zemalja, regiona i teritorija. Pored navedenih pobjednika, više od 500 finalista je primilo nagrade i priznanja za svoja inovativna istraživanja. Nagrade su obuhvatale 17 pobjednika u kategoriji „Najbolji u kategoriji” koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara.

Intel Fondacija je takođe nagradila školu svakog pobjednika iznosom od 1.000 dolara, kao i partnerski sajam koji predstavljaju. Pored toga, Intel Fondacija je nagradila određeni broj studenata nematerijalnim nagradama, uključujući 11-dnevni put u Kinu da prisustvuju najvećem nacionalnom naučnom takmičenju, razgovaraju sa istraživačima iz Intel laboratorija u Šangaju i da posjete Panda istraživački centar u Čengduu.

Bonus video: