I Crna Gora obilježava Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

Cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste da se afirmišu informaciono-komunikacione tehnologije
59 pregleda 3 komentar(a)
sajber napad, internet, sajber kriminal, Foto: Reuters
sajber napad, internet, sajber kriminal, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2014. 11:37h

Crna Gora je dostigla zavidan stepen razvoja informatike i telekomunikacija i lider je u regionu po mnogim rješenjima koja se svakodnevno primjenjuju, ocijenjeno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

"Crna Gora je odavno prepoznala značaj informaciono-komunikacionih tehnologija za sopstveni progres i ovoj oblasti posvetila je veliku pažnju, izdižući je na nivo prioriteta u svojim razvojnim planovima. U tom smislu, u prethodnim godinama realizovan je veliki broj projekata, sa ciljem da se naša zemlja u što većoj mjeri uključi u tokove koji u ovoj oblasti važe u savremenom svijetu", navedeno je u saopštenju Ministarstva povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva koji se obilježava sjutra.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva – 17. maj, obilježava se povodom ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije. To je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija, osnovana 1865. godine, potpisivanjem Međunarodne telegrafske konvencije.

Cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste da se afirmišu informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno značaj koji imaju za razvoj savremenog društva.

I Crna Gora se pridružuje obilježavanju ovog datuma, a nosilac je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je Širokopojasni pristup internetu za održivi razvoj (Broadband for sustainable development).

Svrha Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je da pomogne podizanju svijesti o mogućnostima korišćenja interneta i drugih informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) da bi se premostio digitalni jaz.

Obilježavanjem Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva nastoji da se postigne univerzalni pristup širokopojasnom internetu i identifikuju ključne praznine u broadband istraživanju i razvoju, infrastrukturi, razvoju aplikacija i usluga.

Bonus video: