Pravo na domen .bar prvi će imati građani

Ukoliko više korisnika želi da registruje isti domen za njih će biti organizovana aukcija. Cijena registracije prezimena je 15 eura
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 19:36h

Građani Bara će od 22. maja do 9. juna imati ekskluzivno pravo da registruju svoja prezimena na .bar domenu, prije zvaničnog puštanja tog domena u slobodnu prodaju, kazao je "Vijestima" Luka Radunović, zastupnik meksičke kompanije Punto 2012 u Crnoj Gori.

Kompanija Punto je još u junu 2012. od Internet komiteta za dodijeljena imena i brojeve (ICANN) zatražila da postane operator registra novog generičkog top domena .bar, koji se na ICANN listi novih odobrenih domena našao uz .pub, .fish, .actor, .caravan, .saarland, .yokohama, .ren, .eus.

Domen .bar je meksičkoj kompaniji odobren, nakon što se Opština Bar odrekla te internet oznake - ali uz određene uslove, od kojih je jedan i pravo prvenstva registracije za Barane.

"Registracijom svog .bar domena građani Bara će imati priliku da povežu svoje ime sa imenom svog grada mnogo prije ostalih, jer to je njihov grad i njihov internet domen“, rekao je Radunović.

Pravo registracije tokom „Bar Family Sunrise“ perioda imaju punoljetne osobe. Svi koji žele da se prijave za .bar domen treba da popune prijavu na stranici www.registruj.bar.

Za registraciju je neophodna važeća crnogorska lična karta, dokaz o prebivalištu u Baru koji može biti bilo koji dokument poput računa za struju, vodu, telefon, izvod iz banke, odnosno bilo koji dokument na kojem se vidi ime i adresa u Baru osobe koja aplicira za .bar domen.

Moguće je aplicirati za adresu u kojoj je samo prezime (kalac.bar) ime i prezime (damirakalac.bar) ili prvo slovo imena i prezimena (dkalac.bar).

Prijava za .bar domen je 15 eura. Cijena registracije za prvu godinu će, rekao je Radunović, biti uskoro određena. Nakon prijave, u kompaniji Punto će napraviti procjenu da li prijava ispunjava sve uslove.

"U slučaju da nečija prijava bude odbijena iz bilo kog razloga, toj osobi će sav novac biti refundiran“, rekao je on.

Novac će korisniku biti vraćen i ukoliko iz nekog razloga, nakon prijave, korisnik ne uspije da dođe do .bar domena za koji se prijavio.

Ukoliko više korisnika želi da registruje isti domen, za njih će, prema riječima Radunovića, biti organizovana aukcija.

Osnivači meksičke kompanije Punto 2012 su Adolf i Aron Grego. Oni su ranije „Vijestima“ rekli da su prilično ushićeni zbog dogovora koji su postigli sa Opštinom Bar.

Školi Meksiko10.000 dolara svake godine

Kompanija Punto će prema ugovoru u narednih deset godina sponzorisati OŠ „Meksiko“ sa 10.000 dolara godišnje.

Ta škola će biti i domaćin događaja na kojem će 18. juna domen biti zvanično pušten u promet, i gdje će, osim domaćina iz Crne Gore – predstavnika Ministarstva za informaciono društvo, predstavnika Domena, blogera i novinara, biti i gosti iz ICANN-a.

Radunović nije saopštio šta još sadrži ugovor.

"Sadržaj tog ugovora je tajan", rekao je on.

Bonus video: