Sa ovom aplikacijom pročitaćete knjigu za 90 minuta

Aplikacija Spritz će omogućiti da pročitamo između 250 i 1.000 riječi u jednom minutu, dok prosječan čovjek za isto vrijeme pročita od 200 do 400 riječi
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2014. 10:28h

Uskoro ćemo, vjerovali ili ne, moći da pročitamo kompletnu knjigu koja ima oko 300 stranica za manje od 77 minuta. Kako bi ovo uspjeli, neophodno je da pročitamo oko 1.000 riječi u minuti, a u tome će nam pomoći aplikacija Spritz koja se već pojavila na Samsung Galaxy S5 smartfonu i Gear Fit pametnom satu.

Svaka riječ koju pročitamo ima ORP (Optimal Recognition Point), odnosno optimalnu tačku prepoznavanja. ORP je uglavnom na lijevoj strani riječi, i kako čitamo naše oči prelaze sa jedne na drugu, često preskačući kraće riječi. Kada oči pronađu ORP mozak automatski počinje da procesuira značanje riječi koju gledamo.

Spritz pokazuje ORP crvenom bojom, a pozicija riječi je uvijek na istom mjestu što znači da nemamo potrebu za pomjeranjem očiju. Ova tehnologija i način čitanja je odlično rješenje za manje uređaje kao što su smartfoni ili pametni satovi, i uz pomoć nje nema potrebe za skrolovanjem ili zumiranjem.

Aplikacija Spritz će omogućiti da pročitamo između 250 i 1.000 riječi u jednom minutu, dok prosječan čovjek za isto vrijeme pročita od 200 do 400 riječi.

Galerija

Bonus video: