Proizvedeno prvo solarno gorivo na svijetu: Energetska revolucija na pragu?

"Osnovna zamisao nam je da proces sagorijevanja vratimo unazad“
81 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 14:28h

Evropski naučnici uspjeli su u namjeri da sintetišu prvo svjetsko obnovljivo gorivo iz sunčeve svjetlosti, vode i ugljen-dioksida.

A, ukoliko bi uspjeli da sprovedeni eksperiment izvedu i na većem nivou, pa tako proizvedu i veće količine goriva, ovo otkriće bi moglo predstavljati pravu energetsku revoluciju.

Nakon četiri godine rada na projektu "Solar džet", naučnici su uspjeli da naprave solarni reaktor koji koristi usmjerenu sunčevu svjetlost sa ciljem da zagrije okside metala.

Voda i ugljen-dioksid se tada propuštaju kroz reaktor na 700 stepeni Celzijusa, pri čemu se dijele i formiraju sintetički gas od hidrogena i ugljen-monoksida.

"Osnovna zamisao nam je da proces sagorijevanja vratimo unazad“, ističe Patrik Leklerk, vođa projekta u Institutu za tehnologije sagorijevanja u Štutgartu.

"Uzeli smo ugljen-dioksid i vodenu paru i energiju da bi stvorili gorivo“. Nakon toga, Fišer-Tropš procesom gas se transformiše u hidrokarbonsko gorivo slično kerozinu.

Projekat je i dalje u eksperimentalnoj fazi, a dosad je tek jedna posuda veličine čaše proizvedena u laboratoriji. Ali naučnici smatraju da bi ovaj proces mogao da postane jeftin izvor čistog i obnovljivog goriva.

"Usavršavanje ove tehnologije značiće da ćemo jednog dana biti u stanju da proizvodimo jeftino, čisto i obnovljivo gorivo za avione, automobile i druge oblike transporta“, kaže evropski komesar Mer Geogegan Kuin, prenosi upriser.com.

Galerija

Bonus video: