Prodaja tablet računara u padu

Tableti koji rade na Androidu još drže oko dvije trećine tržišta. Apple je s iPadom uspio da zadrži poziciju najboljeg pojedinačnog prodavca
57 pregleda 0 komentar(a)
tablet, Foto: Shutterstock
tablet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2014. 16:07h

Isporuka tablet računara tokom prvog ovogodišnjeg tromjesječja dosegla je 50,4 miliona primjeraka na globalnom nivou, što je za 37,5 odsto manje od prethodnog kvartala, rezultati su analitičke kuće IDC.

Posljednji kvartal u godini po pravilu je bolji od ostalih za proizvođače i trgovce elektronskom opremom, zbog povećane potražnje i potrošnje tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ali u IDC upozoravaju da su isporuke tokom prva tri mjeseca rasle za tek 3,9 odsto u odnosu na isti period lani.

U IDC vjeruju da je to znak da tablet računare tokom ove godine čekaju veliki izazovi.

Na slabiji rezultat uticaja su imali pametni telefoni i phableti većih ekrana, kao i to što kupci tablet računara duže zadržavaju svoje uređaje.

Tableti koji rade na Androidu još drže oko dvije trećine tržišta. Apple je s iPadom uspio da zadrži poziciju najboljeg pojedinačnog prodavca, sa 16,4 miliona isporučenih primjeraka i udjelom od 32,5 odsto tržišta. Ipak, i njegove su isporuke pale za 16,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Samsung drži drugo mjesto, s 11,2 miliona primjeraka i udjelom od 22,3 odsto. Južnokorejci su zabilježili rast od 32 odsto. ASUS je treći (2,5 miliona primjeraka), Lenovo četvrto (2,1 milion). Kinezi su uspjeli da utrostruče prodaju svojih uređaja u odnosu na prethodnu godinu.

Na petom je mjestu Amazon, sa milion isporučenih Kindlea i padom od 47 odsto u odnosu na prvo tromjesječje 2013. godine, piše Wall Street Journal.

Bonus video: