Tužbe divova

Samsung da plati Appleu 119,6 miliona dolara zbog kršenja patenta

Apple je ponovno zatražio i zabranu prodaje nekoliko pametnih telefona kompanije Samsung, uključujući Galaxy S III i odštetu od preko dvije milijarde dolara
62 pregleda 0 komentar(a)
Apple, Samsung, Foto: Reuters
Apple, Samsung, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2019. 20:54h

Američki sud odlučio je da kompanija Samsung mora da plati Appleu 119,6 miliona dolara pošto je utvrdio da je južnokorejski proizvođač pametnih telefona prekršio dva Appleova patenta.

Tokom višemjesečne rasprave na saveznom sudu u San Hozeu u Kaliforniji, Apple je optužio Samsung za kršenje patenata kod proizvodnje pametnih telefona, što je Samsung demantovao.

Apple i Samsung vode parnične postupke širom svijeta godinama.

Na suđenju 2012. Apple je dobio oko 930 miliona dolara, ali nije uspio da uvjeri američki sud da izda trajnu zabranu prodaje Samsung pametnih telefona.

Aktuelni slučaj uključivao je pet patenata Applea koji nisu bili obuhvaćeni suđenjem iz 2012. i koji se odnose na značajne funkcije na proizvodu iPhone kao što su slajd za otključavanje i tehnologija pretraživanja.

Apple je ponovno zatražio i zabranu prodaje nekoliko pametnih telefona kompanije Samsung, uključujući Galaxy S III i odštetu od preko dvije milijarde dolara.

Samsung sa druge strane tvrdi da je Apple prekršio dva njegova patenta vezana za prenos video sadržaja i zatražio zabranu telefona iPhone 5 i odštetu od 6 miliona dolara.

Sud je takođe odlučio da Apple mora da plati Samsungu 158.400 dolara zbog kršenja patenta.