Ima kriminalnih grupa, ali se pazite džeparoša

“Budite oprezni i budite svjesni svog okruženja"
57 pregleda 42 komentar(a)
Easy Jet, Foto: Siniša Luković
Easy Jet, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.10.2018. 07:28h

Iako su u Crnoj Gori aktivne kriminalne grupe, britanski turisti treba da se paze džeparoša.

To se, između ostalog, navodi u uputstvima Forin ofisa državljanima Velike Britanije koji posjete Crnu Goru. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije ističe da tursti treba najviše da se paze uličnog kriminala.

“Preuzmite mjere predostrožnosti da se zaštite od uličnih kriminalaca, posebno u većim gradovima. Pazite se džeparoša na javnim mjestima, kao što su turističke destinacije, plaže, aerodromi i javni prevoz. Prijavite incidente lokalnoj policiji i tražite im izvještaj“, pojašnjava se u uputstvu i upozorava da se u Crnoj Gori dešavaju i obračuni organizovanih kriminalnih grupa.

“Budite oprezni i budite svjesni svog okruženja. U slučaju bilo kakvih incidenata, držite se savjeta lokalnih vlasti“.

Za razliku od upustva zvaničnog Londona, u izvještaju koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta upozorava se da u Crnoj Gori postoje organizovane kriminalne grupe, uključene u zelenašenje, krijumčarenje droge i ljudi. Stejt department u izvještaju navodi i da je nasilje između članova kriminalnih grupa često, da se u međusobnim obračunima pale automobili ili dižu u vazduh, kao i da stradaju članovi suparničkih bandi, ali i nedužni građani

Kao i u izvještaju američkog ministarstva spoljnih poslova, i u Forin ofisu upozoravaju da su crnogorski putevi u lošem stanju, posebno tokom zime i nakon loših vremenskih uslova.

“Posebno može biti opasan put uz kanjon Morače kada su velike gužve ili su loši vremenski uslovi. Putevi koji vode prema crnogorskom primorju su u boljem stanju, ali su česte velike gužve tokom ljetnje sezone“.

Podsjeća se i da se u Crnoj Gori povremeno organizuju protesti, ali da su obično mirni. Britanske državljane upozoravaju i da redovno prate medijske izvještaje i izbjegavaju velika okupljanja. Upozorava se i na mogućnost terorističkih napada, posebno na mjestima popularnim među turistima.

“Teroristi mogu napasti vjerske objekte, uključujući i crkve. Postoji velika globalna prijetnja od terorističkih napada na britanske državljane, od strane grupa motivisanih zbog rata u Iraku i Siriji.Trebalo bi da budete oprezni“.

Pojašnjava se i da su kazne za posjedovanje droge kao i u Velikoj Britaniji i da turisti zbog toga rizikuju zatvorske kazne. Navodi se i da fotografisanje lica u uniformama, kao i vojnih i policijskih objakata može stvoriti probleme.

U Forin ofisu ističu i da u Crnoj Gori nema zakona koji brane istopolne zajednice i da ne postoji netrpeljivost prema homoseksualnim parovima.

“Ipak, zbog konzervativne prirode društva, ispoljavanje ljubavi u javnosti može izazvati neželjenu pažnju. Parada ponosa održava se od 2013. godine bez incidenata, iako se i dalje mogu desiti kontraprotesti. Prije nego otputujete u Crnu Goru potražite savjete i informacije od crnogorske LGBT zajednice“.

Prije avanture - instruktor da pokaže dozvolu

U uputstvu Forin ofisa podsjeća se da je Crna Gora poznata po brojnim turističkim turama, ali se britanski državljani savjetuju da od organizatora raftinga ili pješačenja kroz prirodu traže potrebne dozvole. “Brojne aktivnosti u prirodi se nude turistima. Prije nego potpišete aranžman za, na primjer, učenje paraglajdinga tražite od instruktora dozvolu za obuku i zajednički let. Vodite računa kada planinarite po Crnoj Gori i provjerite da li ste uzeli potrebne dozvole za iznajmljena vozila, posebno za motorne sanke“.

Upozorava se i da su u Crnoj Gori česti zemljotresi, ali da razornog podrhtavanja tla nije bilo od 1979.

Ističe se i da su ljeti česti požari i da poplave mogu biti problem tokom zime, zbog obilnih kiša.

Bonus video: