Napravljena lampa koja tvituje sve što govorite

Tehnologija nije pretjerano sofisticirana, bilo je potrebno samo nekoliko sati da se sastavi
4 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 19:34h

Sljedeći put kada se bacite u partiju tračarenja, razmislite ponovo da li vas lampa prisluškuje ili još gore - tvituje sve što govorite!

Ovaj filmski scenario se nedavno pretvorio u realnost na jednoj umjetničkoj izložbi na Menhetnu kada se lampa pretvorila u špijuna i sve što je čula krenula da prebacuje u tekst i tvituje, prenosi B92.

"Conversnitch lampa" čija je lokacija trenutno nepoznata je aktivna već nekoliko mjeseci i ima svoj Tviter nalog @conversnitch gdje postuje sve što čuje.

U ovom trenutku nalog ima djelove konverzacija posvećene propalom razgovoru za posao, vezi u raspadu, tenziji na poslu...

Tvorci ove tehnologije su Kajl Mekdonald i Brajan Haus koji su za cilj imali da učine da se ljudi zapitaju o tome koliko imaju privatnosti u današnjem društvu.

Zanimljivo je da su na ideju došli malo prije nego što je NSA otkrila Edvarda Snoudena.

Tehnologija nije pretjerano sofisticirana, bilo je potrebno samo nekoliko sati da se sastavi, i koštala je manje od 100 dolara.

Ima na sebi mini računar, mikrofon, LED svjetla i saksiju. Na nju se kači klasična sijalica.

Sistem može da tvituje ukoliko se nakači na vajrles internet.

Ako ste mislili da je lampa toliko pametna da sama prekucava sve što čuje - varate se! Kreatori lampe priznaju da plaćaju ljude koji prekucavaju sve što ova lampa uhvati.

Galerija

Bonus video: