LABORATORIJSKA TESTIRANJA

Naučnici krvnu grupu A pretvorili u 0

Naučnici vjeruju da su otkrili siguran način promjene krvne grupe davaoca u univerzalni tip 0 (nulti), koji je često potreban u hitnim slučajevima
0 komentar(a)
krvna grupa, Foto: Shutterstock
krvna grupa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2018. 14:47h

Naučnici Univerziteta „Britiš Kolumbija“ uspjeli su da laboratorijskim testiranjima, pomoću enzima, promijene krvnu grupu davaoca – tip A u univerzalni tip 0, prenosi BBC.

Naučnici vjeruju da su otkrili siguran način promjene krvne grupe davaoca u univerzalni tip 0 (nulti), koji je često potreban u hitnim slučajevima kojima je potrebna transfuzija, a kada dođe do nestašice određenih krvnih grupa, piše BBC.

U laboratorijskim testiranjima naučnici su koristili enzime koje stvaraju crijevne bakterije i njima su uspjeli da efikasno transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Enzim je svaki protein koji je u stanju katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima. Stručnjaci kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro, piše Fonet.

Naučnici su objasnili da su uz pomoć enzima iz crijevnih bakterija uspjeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno je važno jer ti antigeni mogu prouzrokovati kobnu imunološku reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi „pomisliti“ da davalac s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano tijelo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za provjeru krvne grupe pacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog čega službe za transfuziju u zalihama moraju imati dovoljne količine krvne grupe 0.

Preporučujemo za Vas