Spor između TV i internet emitera bi mogao donijeti promjene u TV industriji

TV kompanije tvrde da Aereo krade njihov program tako što preuzima besplatan televizijski signal i šalje ga pretplatnicima putem interneta
0 komentar(a)
televizija, Foto: Info-hub.us
televizija, Foto: Info-hub.us
Ažurirano: 22.04.2014. 12:16h

Vrhovni sud SAD razmatra spor između nekoliko televizijskih kompanija i jedne nove internet kompanije, što bi moglo donijeti velike promjene u oblasti televizijske industrije.

Internet kompanija Aereo (Aereo Inc.) i sudije Vrhovnog suda najpijre će saslušati argumente protiv Aereovog servisa koji pretplatnicima u više američkih gradova omogućava pristup televizijskom programu putem interneta na njihovim kompjuterima, smartfonima i drugim sličnim uređajima.

Televizijske kompanije tvrde da Aereo krade njihov program tako što preuzima besplatan televizijski signal iz etra i potom ga pretplatnicima šalje putem interneta, pri čemu televizijskim kompanijama ne plaća taksu za redistribuciju programa.

Ukupna vrijednost tih taksi, koje su od sve većeg značaja za televizijske kompanije, za 2013. godinu je, prema procjenama, iznosila 3,3 milijarde dolara.

Ovaj slučaj, koji se zasniva na internet inovacijama, najnoviji je za sudije Vrhovnog suda SAD koji se, kako ponekada izgleda, bore da održe korak s tehnološkim napretkom i promjenama.

Televizijske kompanije, među kojima su ABC, CBS, Fox, NBC i PBS, tužile su Aereo za ugrožavanje autorskih prava, tvrdeći da bi Aereo trebao da plati za redistribuciju njihovog programa isto kao što to plaćaju kablovski i satelitski sistemi prenosa.

Osnivač i direktor kompanije Aereo Čet Kanodjija nedavno je za AP rekao da televizijski emiteri ne mogu stajati na putu inovacijama i dodao da se "internet događa svima, voljeli oni to ili ne". Aereo, koji ima podršku milijardera Berija Dilera, planira da više nego dvostruko poveća broj gradova u kojima je dostupan njegov servis, premda bi Vrhovni sud mogao postaviti veliku prepreku razvoju te kompanije ako stane na stranu televizijskih kompanija.

Kompanije koje su tužile Aereo i oni koji ih podržavaju tvrde da Aereova konkuretna cijena na tržištu nije rezultat kvaliteta njegovog proizvoda koji daje pretplatnicima, već rezultat toga što ta kompanija izbjegava da plaća za taj proizvod.

U ovom slučaju, federalni Apelacioni sud u Njujorku već je presudio da Aereo svojim servisom nije prekršio autorska prava televizijskih emitera, ali su u nekim sličnim slučajevima sudije u Los Anđelesu i Vašingtonu presudile suprotno.

Bonus video: