Stiže mobilni koji ćete moći da sastavite po želji

Ara je zapravo centralni dio uređaja, njegova osnova u koju mogu da se umetnu različiti elementi koji čine pametne telefone današnjice - čipovi, memorija, kamere...
71 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 20:02h

Nakon što je Google Lenovu prodao Motorola Mobility, ta kompanija je nastavila da razvija njihov "Project Ara", modularni pametni telefon budućnosti. Tim koji stoji iza razvoja je nedavno objavio novi video u kome se saznaje više detalja o prilagođavanju i modularnoj funkcionalnosti uređaja.

Projekat Ara je projektu koji je postao popularan i poznat nakon viralnog videa o konceptu Phonebloks, dizajnera Dejva Hakensa. U priču se tada uključila Googleova Motorola, koja je navela da su na sličnom konceptu radili već godinu dana i pozvali na saradnju.

U pitanju je pametni telefon kojeg korisnik može da sastavlja kako želi. Ara je zapravo centralni dio uređaja, njegova osnova u koju mogu da se umetnu različiti elementi koji čine pametne telefone današnjice - čipovi, memorija, kamere...

Google je u novom videu čiji je autor autor Phonebloksa otkrio da elementi trenutnog prototipa koriste elektro-permanentne magnete kako bi se učvrstile komponente u osnovno kućište za module. U pitanju je magnet koji sadrži i elektromagnet i permanentni magnet iz dva materijala. Magnetno polje elektromagneta je u stanju da promijeni magnetizaciju permanentnog magneta, čime se moduli drže "sigurno u kućištu", a istovremeno su "jednostavno odvojivi".

Video prikazuje čak i pojedinačne blokove/module komponenti, iako su sada u pitanju i dalje tek 3D printani "lažnjaci" koji služe za demonstraciju što će korisnici jednog dana moći da prilagode svojim potrebama.

Projekat Ara je još daleko od komercijalne namjene - ali stvari itekako idu prema tom cilju.

Bonus video: