Vlada hoće da se pita i za savjete

Savjete osam agencija i šest fondova, imenovaće Vlada, piše u Predlogu zakona
230 pregleda 7 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Draginja Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.11.2018. 19:41h

Socijaldemokratska partija (SDP) dostavila je Skupštini amandmane na Predlog zakona o državnoj upravi, kako bi zaustavila Vladu u namjeri da nezavisne agencije i fondove stavi pod svoju kontrolu.

Na dnevnom redu sjednice parlamenta koja počinje u četvrtak je vladin Predloga zakona o državnoj upravi. Njime je, između ostalog, propisano da izvršna vlast preuzme kontrolu nad regulatornim agencijama i fondovima.

Savjete osam agencija i šest fondova, imenovaće Vlada, piše u Predlogu zakona.

“Predloženi Zakon o državnoj upravi je, u demokratskom smislu, korak unazad i pokušaj Vlade da pod svoju političku kontrolu stavi regulatorne agencije i fondove i time potpuno ukine njihovu nezavisnost. Ovim zakonom ukida se nadležnost Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog organa, u dijelu nadzora nad radom regulatora i fondova, čime se nažalost još jednom pokazuje namjera Vlade da obesmisli kontrolnu i nadzornu ulogu parlamenta”, rekla je “Vijestima” poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

U predlogu zakona piše da “državna agencija može imati status pravnog lica i za svoj rad odgovara Vladi u skladu sa ovim zakonom i zakonom kojim je osnovana”.

SDP je predložila da Skupština i dalje ima ključnu ulogu kada su u pitanju savjeti. “Amandmanom se sprečava direktno miješanje izvršne vlasti u rad regulatornih agencija, imajući u vidu da bi se time narušili osnovni principi nezavisnosti koji su obezbijeđeni direktivama EU”, piše u obrazloženju predloga SDP-a.

Vuksanović, koja je sa kolegom Raškom Konjevićempredlagač, kaže da Vlada predlogom “derogira poziciju regulatora u pravnom sistemu”. “ Takođe se krše brojne evropske direktive i pravila međunarodnih finansijskih institucija kojima se eksplicitno nalaže državama da ovi subjekti moraju imati posebnu poziciju u sistemu i biti nezavisni od izvršne vlasti”, navodi ona.

Savjet AEM-a ranije je upozorio da bi se novim Vladinim predlozima ugrozila njena nezavisnost, što je jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 10 u pregovorima sa EU -informatičko društvo i mediji.

Agencije i fondovi su do sada izvještaje o radu podnosile Skupštini, a novim propisom je predviđeno da ga ubuduće dostavljaju Vladi.

“Neshvatljivo je da Crna Gora koja se smatra predvodnikom u evropskim integracijama čini ovako nepromišljen korak kojim će se, ukoliko se ovaj zakon usvoji, definitivno napraviti šteta i našem integracionom procesu. Zato pozivamo Vladu da odustane od namjere da subjekte koji, shodno evropskim standardima moraju biti nezavisni od izvršne vlasti, stavi pod svoju punu kontrolu”, kaže poslanica SDP-a.

U Institutu alternativa ranije su naveli da nakon Predloga zakona “Vlada i dalje nema jasnu sliku kako će izgledati državna uprava”.

Politizacija, umjesto depolitizacije državne uprave

“SDP smatra da u zakonu od državnoj upravi nije bilo mjesta za definisanje državnih regulatornih agencija i fondova kroz jedno poglavlje, nego da je ova materija trebalo da bude normirana posebnim Zakonom o agencijama i fondovima kako bi se na valjan način poštujući direktive EU i principe međunarodnih finansijskih institucija sistemski definisao njihov položaj bez derogiranja njihove funkcionalne i finansijske nezavisnosti.

Takođe, posebnim zakonom bi se uspostavila jasna i pregledna tipologija ovih subjekta i propisala jedinstvena pravila za njihovo osnivanje i funkcionisanje.

Ovako kako Vlada to namjerava da učini, je više improvizacija sa jedinim ciljem da se uvede kontrola izvršne vlasti nad kompletnim sistemom i da se, ionako politizovana javna uprava, dodatno politizuje. Iz EU nas stalno upozoravaju da se mora ići ka depolitizaciji javne uprave, pa je potpuno očigledno da Vlada ovim predlogom Zakona ide u suprotnom smjeru od onog koji nam propisuju standardi EU,” objašnjava Draginja Vuksanović.

Bonus video: