Čuvara svih berzanskih tajni biraće na novom konkursu

Oglas za novog direktora CKDD oglašen je 5. septembra, a očekivalo se da će novi izvršni direktor, prema prvobitnim najavama, biti izabran, već 15 dana kasnije, do 20.septembra
152 pregleda 0 komentar(a)
berza, akcije, Foto: Shutterstock
berza, akcije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2018. 17:07h

Odbor direktora Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD) (nekadašnja Centralna depozitarna agencija - CDA), poslije više od mjesec i po nije uspio da izabere novog izvršnog direktora te institucije, poništio je konkurs i biraće novog direktora nakon novog oglasa, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora.

Centralno klirinško depozitarno društvo je institucija u kojoj se nalazi zvanična evidencija i katastar svih hartija od vrijednosti, a njegov direktor čuvar svih berzanskih tajni. Oglas za novog direktora CKDD oglašen je 5. septembra, a očekivalo se da će novi izvršni direktor, prema prvobitnim najavama, biti izabran, već 15 dana kasnije, do 20.septembra.

Vlasnici ovog društva su finansijske institucije poput Centralne banke koja ima 35 odsto akcija, Crnogorske komercijalne banke sa 15 odsto, brokerske kuće “Bull and Bear” sa 10 odsto,... a gazde oko 35 odsto akcija kriju se iza kastodi računa.

Među kandidatima za novog direktora, na prvom konkursu, su bili bivši nezavisni poslanik i predsjednički kandidat Mladen Bojanić, bivša direktorica Montenegroberze i Novog duvanskog kombinata Dejana Šuškavčević i direktorica DZU Atlas penzija Danijela Laketić, koja je ranije bila direktorica NEX berze, ali i društva koje je upravljalo privatizacionim fondom Atlas Mont.

Ozbiljan kandidat favorizovan od brokersko dilerske kuće “Bull and Bear” bio je šef kastodi odjeljenja NLB banke Danilo Vujović, koji je ranije radio u CDA.

Prema nezvaničnim informacijama, i monetarne vlasti imale su svog favorita na poništenom konkursu.

Među kandidatima je bila i direktorica Sektora rizika u Lovćen banci, Danijela Golubović, koja je ranije radila u Sektoru rizika NLB banke,

Kandidati su još bivši direktor Atlas Lajfa Slobodan Manojlović, Darko Čabarkapa i bivši menadžer Atlas grupe Žarko Đurišić iz iste grupacije.

Članovi borda CKDD koji odlučuju o izboru novog direktora na okončanom i na nekom predstojećem oglasu su:Marina Perović i Radojica Luburić (CBCG), Radomir Rudanović (CKB), Biljana Obradović i Maja Hinić Gazivoda.

Bonus video: