Potpisnici građanske inicijative u Baru: Očekivali smo argumente, dobili smo uzdržane glasove

"Jedna od stvari koja najviše vrijeđa građanski intelekt u svemu ovome jeste i to što je predviđeno rušenje postojećeg vrtića u centru grada, kao i zgrade policije, radi izgradnje dvije stambene zgrade. Kako smo sada svi malo postali stručnjaci za DUP, ohrabrujemo sve zainteresovane da to provjere"
55 pregleda 5 komentar(a)
bar protest, Foto: Radomir Petrić
bar protest, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.11.2018. 18:53h

Potpisnici građanske Inicijative kojom se traži zaustavljanje gradnje vrtića u krugu gimnazije u Baru reagoali su na odluku odbornika SO Bar kojom je inicijativa odbijena.

>> Građani nijesu uspjeli: Ostaje lokacija za gradnju vrtića u Baru

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Veoma smo razočarani i revoltirani načinom na koji je naša Inicijativa odbijena. Ne postoji uzdržanost povodom ovakvih pitanja. Mi smo izložili naše argumente, prikupili i prezentovali sve informacije, zauzeli pozitivan stav i bili spremni na dijalog u svakom trenutku. Najmanje što su građani očekivali jeste da se obaranje Inicijative obrazloži argumentima koji su jači od naših. Umjesto toga, dobili smo 13 uzdržanih glasova. Sa proceduralne strane, svaki od ovih glasova je glas protiv inicijative, samo što je se za razliku od glasova koji su bili protiv, od ovih uzdržanih se ne traži obrazloženje zašto su zauzeli određeni stav. Jer ga nisu zauzeli.

"Proizvod odluke donijete na ovaj način jeste apsolutna uvjerenost građana da su u pravu, da je naš cilj ispravan i da sada posebno nije vrijeme da se odustane. Nastavićemo borbu za našu Inicijativu svim pravnim sredstvima. Takođe, nastavićemo da skrećemo pažnju javnosti na problem sa kojim se suočavamo. Iz dana u dan broj pristalica Inicijative raste, jer ljudi osjećaju da je čitava ideja bezobrazno apsurdna, utemeljena na odlukama donijetim u tajnosti prije 10 i više godina, i podgrijavana strahom kojim se toliko precizno služe. Ko je zagrebao površinu problema, shvata da su u pitanju ko zna čiji interesi, jer teško da su to interesi djece. Možda nekome smeta da to slobodno zemljište stoji u centru grada kao slobodan javni prostor, i zašto ne bismo uštedjeli neku drugu parcelu adekvatnu za izgradnju vrtića tako što ćemo da ga uguramo u dvorište Gimnazije? Možda neko ima ideju da napravi i fakultet u neposrednoj budućnosti, odmah tu blizu? Pa da lijepo imamo generacije koje ne moraju da izađu iz Ul.Mila Boškovića nekih 22-23 godine života. To što bi te generacije malo vonjale na vlagu, možda bile malo sive u licu od zatvorenosti u fantastičnim, velikim salama umjesto da vrijeme provode na barskom suncu, što bi znale da su odrasle na jednom groblju, i da su oni koji ih vode to groblje napravili da bi ostavili neko drugo zemljište slobodno za komercijalne zgrade i zgrtanje profita, e pa to izgleda nije naročito važno.

"Jedna od stvari koja najviše vrijeđa građanski intelekt u svemu ovome jeste i to što je predviđeno rušenje postojećeg vrtića u centru grada, kao i zgrade policije, radi izgradnje dvije stambene zgrade. Kako smo sada svi malo postali stručnjaci za DUP, ohrabrujemo sve zainteresovane da to provjere. Dakle, zašto je žurba da se izgradi vrtić pošto poto, iako smo obaviješteni da je otvaranjem Male Luke svako dijete dobilo svoje mjesto? Pa zato da bismo što ranije mogli da dobijemo još dvije zgrade sa pogledom na more. A zašto baš između već postojećih škola, na močvarnom zemljištu, u saobraćajnom haos i bez osvrtanja na 80 i više stabala visokih preko 10 metara? Pa zato što se tu ne može graditi ništa drugo.

"To za sada izgledaju kao jedini isitiniti odgovori, jer nam niko nije ponudio ni jedan jedini argument zašto je potrebno izgraditi vrtić na odabranoj lokaciji sem argumenta – može nam se.

"Mi se s tim ne mirimo", zaključuje se u reagovanju građana Bara koji su potpisali inicijativu.

Bonus video: