Autori servisa za iznajmljivanje smještaja uskoro postaju milijarderi

Svoje stanove i kuće preko ovog servisa u najam daju i brojni korisnici iz Crne Gore
82 pregleda 0 komentar(a)
Airbnb, Foto: Screenshot
Airbnb, Foto: Screenshot
Ažurirano: 22.03.2014. 18:36h

Prijatelji Brajan Česki i Džo Gebia, 2008. godine su osnovali Airbnb (Air Bed & Breakfast) turistički servis kako bi ljudima olakšali pronalazak smještaja, u bilo kojoj zemlji svijeta da se nalaze. Airbnb je namijenjen ljudima koji žele da izdaju svoje nekretnine, ali i iznajme tuđe. U ponudi nisu hoteli i hosteli već privatni apartmani, sobe, kuće, stanovi, brodovi....

Kada su počeli sa projektom, Česki i Gebia su čak razmišljali da odustanu od svega, jer nisu imali neke kroisti. Ipak, projekat je vremenom postao popularan, i njima se pridružio i Nejtan Blečarzik. Do 2012. Airbnb je imao preko pet miliona bukiranih noćenja.

Prije dvije godine ruski DST Global i još nekoliko investicionih fondova uložilo je čak 112 miliona dolara u kompaniju iz San Franciska, nakon čega je uslijedio još brži rast.

Svoje stanove i kuće preko ovog servisa u najam daju i brojni korisnici iz Crne Gore.

Stranica funkcioniše poput društvene mreže, na kojoj korisnici ostavljaju poruke i preporuke, registrovani članovi imaju pregled svojih rezervacija, a oni koji iznajmljuju stanove daju ocjene gostima kako bi ih tako preporučili ostalima koji iznajmljuju stanove i ukazali na to kakav je ko bio gost.

Osnivači Airbnba, kako piše Forbes, trenutno vode pregovore o novim ulaganjima, a nakon što dogovor bude postignut njihova kompanija biće vrijedna više od 10 milijardi dolara. Svaki od njih će na taj način na svom računu imati više od 1,5 milijardi dolara i zadržati 15 odsto udjela u kompaniji.

Trojica prijatelja i sada, iako imaju novca žive jako skromno.

Česki i Gebia žive zajedno u stanu u kojem su i osnovali kompaniju dok 30-godišnji Blečarzik, koji će biti četvrti najmlađi milijarder na svijetu, na posao i dalje dolazi na biciku.

Bonus video: