Vrijeme je za proljećno čišćenje gadgeta i računara

Za čišćenje računarskog ekrana poslužite se gotovim specijalizovanim rastvorima ili koristite destilovanu vodu u kombinaciji sa mekanom krpom
56 pregleda 1 komentar(a)
čišćenje kompjutera, Foto: Shutterstock
čišćenje kompjutera, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2014. 16:22h

Istraživanja su pokazala da se na gadgetima nalazi gomila bakterija - pa i onih koje se najčešće mogu naći u WC-ima. Koliko god da želite da sve polijete kiselinom, to nikako ne bi bilo mudro - u nastavku slijedi nekoliko savjeta kojima se možete voditi kako biste koliko-toliko očistili gadgete, računare i pripadajuću periferiju. Prije svega valja biti siguran da su uređaji ugašeni - i krenuti u akciju.

Za čišćenje računarskog ekrana poslužite se gotovim specijalizovanim rastvorima ili koristite destilovanu vodu u kombinaciji sa mekanom krpom. Korištenjem obične vode možete da ostavite tragove po ekranu, što neće izgledati pretjerano lijepo. Za plastiku, tj. kućište ekrana, već se može koristiti kakvo sredstvo za čišćenje elektronike i plastike u domaćinstvu, ali prethodno savjetujemo uklanjanje prašine kako ne bi nastao nered u kombinaciji sa vlagom.

Tableti i pametni telefoni su izvor nezgodnih bakterija - u to ne sumnjajte, jer ih je više nego na toaletu

Prenosni računari su sve moderniji... i sve zatvoreniji. U slučaju da ste vlasnik kakvog laptopa u tzv. unibody kućištu, zaboravite na čišćenje unutrašnjosti - otvaranje takvog uređaja će sasvim sigurno poništiti garanciju. Druge vrste kućišta obično imaju dovoljno velike otvore ili pristup unutrašnjosti da se može usisati barem dio prašine unutar računara. Za detalje je tu i dalje poželjno imati štapić za uši, a ekran očistite baš poput običnog računarskog.

Tableti i pametni telefoni su izvor nezgodnih bakterija - u to ne sumnjajte, jer ih je više nego na toaletu. Štapići za uši, mekana krpa i medicinski alkohol su vam prijatelji, uz vodu, kojom ćete razrijediti rastvor. Najbolje je pomiješati alkohol i vodu u jednakom odnosu, smjestiti rastvor u sprej bočicu i naprskati po zaštitnoj foliji (nikako po samom ekranu u slučaju da je nema). U slučaju da zaštitne folije nema, najpametnije je kupiti neko gotovo rješenje namijenjeno upravo čišćenju takvih gadgeta.

Bonus video: