Peković vraća kumov dug od milion eura

rema listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid, hipoteka banke da će kredit biti vraćen ustupljena je Pekoviću notarskim ugovorom zaključenim u aprilu
1156 pregleda 18 komentar(a)
Nikola Peković, Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Nikola Peković, Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2018. 17:49h

Bivši košarkaš Nikola Peković preuzeo je obavezu da banci vrati dug od 1,15 miliona eura svog vjenčanog kuma Duška Šarića.

Riječ je o kreditu koji je Šarićeva firma „Mat company“ uzela od Hipo Alpe Adria Development.

Prema listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid, hipoteka banke da će kredit biti vraćen ustupljena je Pekoviću notarskim ugovorom zaključenim u aprilu.

Banka je upisala hipoteku na benzinsku stanicu, perionicu i poslovne prostore „Mat company“ u Pljevljima. U avgustu je i upisan teret na vrijedne nekretnine.

“Hipoteka u korist Hipo Alpe Adria Development sada ustupioca radi duga ‘Mat company’ od 1.157.951,94 prenosi se na prijemnika Peković Nikolu“, navodi se kao teret u katastarskoj evidenciji.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, „Mat company“ su osnovali Jovica Lončar i firma “Matenico LLC“ sa sjedištem u američkom gradu Delaveru, iza koje stoje Šarići - Duško i njegov brat Darko, optuženi narkobos.

Peković je godinam u prijateljskim vezama sa Duškom Šarićem, koji ga je prije dvije i po godine vjenčao u bečićkom hotelu “Mediteran“.

Nakon toga, počela je i poslovna saradnja, pa je Peković prošlog ljeta za 8,5 miliona eura kupio hotel “Mediteran“. “Vijesti“ su ranije objavile da je bivši košarkaš krajem jula prošle godine potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su srpski mediji povezivali sa Darkom Šarićem.

Poslovna saradnja tu nije stala, pa je Peković kupio i budvansku firmu “Top hill“, koja gazduje istoimenom diskotekom na brdu Topliš, iznad Budve. Firma je prošlog ljeta kupila i kotorsku diskoteku “Maximus“...

Nakon punih sedam godina, 17. maja je vraćena imovina Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenih prodajom narkotika. Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Šariću i Lončaru vraćeno je zemljište u Pljevljima površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium’S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol” u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe-barom i pratećim sadržajima, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice, parking prostor, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas, auto-perionica...

Vraćene su im i stambene jedinice ukupne površine 2.194 kvadrata, koje su upisane kao svojina “Mat company”, parcele površine 2.683 metra kvadratna i stanovi površine 149 kvadrata.

Sva imovina vraćena Šariću pod hipotekom države, ali i Čeha

Sva vraćena imovina kompanije „Mat company“ od maja prošle godine je pod hipotekom države Crne Gore na ime poreskog duga.

Hipoteka na popularnu diskoteku „Municipium S“ i ostale vrijedne nekretnine u martu prošle godine upisala je i češka firma „Rahika uno“.

Prema katastarskoj evidenciji, „Rahika uno“ je preuzela na sebe potraživanja češke firme „Lunez one“, koja je prije šest godina otkupila od Prve banke dug druge Šarićeve firme – „Tera ing“. Tada je kao zalog data imovina „Mat company“.

Mediji su ranije objavili da je Prva banka u decembru 2012. sa firmom „Lunez one“ potpisala ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja kojim je precizirano da Česi za 7.778.426 eura otkupljuju dugove ukupno vrijedne oko 15 miliona eura.

Ugovorom se „Lunez one“ obavezala da preuzme 3.127.447 eura duga Šarićeve kompanije „Tera Ing“ prema Prvoj banci.

Šarić i Lončar traže 400.000 od države zbog neosnovanog pritvora

Duško Šarić i Jovica Lončar podnijeli su Osnovnom sudu u Pljevljima tužbu protiv države kojom traže isplatu odštete zbog neosnovanog pritvora.

Šarić i Lončar traže da im država po tom osnovu isplati ukupno oko 400.000 eura.

Oni su 27. septembra prošle godine, nakon tri osuđujuće presude, oslobođeni optužbi za pranje više miliona eura stečenih navodnom prodajom narkotika.

Duško Šarić je uhapšen 16. novembra 2010. godine u Pljevljima, nakon što su italijanske vlasti izdale nalog u međunarodnoj akciji “Loptice”.

Lončar je uhapšen u maju 2011. godine u Podgorici.

U pritvoru su bili do 22. aprila 2014.

Bonus video: