Stiv Džobs nikad nije planirao da objavio iTV

Džobs je jednom priznao da vjeruje da nikad neće predstaviti sopstveni televizor zbog malih marži i dugih ciklusa nadogradnji
148 pregleda 0 komentar(a)
Stiv Džobs, Foto: Web
Stiv Džobs, Foto: Web
Ažurirano: 18.03.2014. 08:34h

Nakon smrti jednog od osnivača Applea Stiva Džobsa, mnogi su se pitali koji će biti sljedeći korak ove kompanije i je li Džobs ostavio nekakav plan za budućnost Applea. Na osnovu informacija iz Džobsove biografije koju je napisao Volter Ajsakson kome je on pomenuo da želi da napravi televizor koji će biti “jednostavan za upotrebu” i koji će imati najjednostavniji interfejs koji možete da zamislite”, vremenom su se na mreži pojavile brojne informacije o Appleovom TV-u.

Brojni analitičari objavljivali su potencijalne opcije iTV-a (kako su vjerovali da bi ovaj uređaj trebalo da se zove) i vjerovali su da se taj jednostavan interfejso kome je Džobs pričao odnosi na upravljanje televizorom glasom.

Takođe, s obzirom na to da se u posljednje vrijeme puno govori o nedostatku Appleovih inovacija nakon Džobsa, ljubitelji te kompanije nadali su se da će se stvari promijeniti sa dva nova inovativna proizvoda - Appleovim pametnim satom i televizorom te da bi ova kompanija sopstvenim TV-om mogla da promijeni cijelu TV industriju.

Ali, posljednje informacije koje su prenijeli na Cnetu kažu da Stiv Džobs uopšte nije namjeravao da radi na razvoju Appleovog televizora. U knjizi “Haunted Empire: Apple After Steve Jobs” koju je napisala bivši novinarka The Wall Street Journala Jukari Ivatani Kane koja je godinama pratila Apple, navodi se da je Džobs još prije nego je napustio mjesto izvršnog direktora kompanije svojim najbližim saradnicima priznao da vjeruje da nikad neće predstaviti sopstveni televizor zbog malih marži i dugih ciklusa nadogradnji (ljudi će češće kupiti novi računar, telefon ili tablet, nego novi TV).

Džobs je ovo potvrdio i na jednoj Appleovoj konferenciji kad je, na direktno pitanje jednog menadžera o iTV-u “bez oklijevanja” odgovorio da Apple neće predstaviti svoj TV.

Iako Kane kaže da postoji mogućnost da Džobs u ovim svojim odgovorima nije bio u potpunosti iskren, treba uzeti u obzir da je prošlo više od tri godine od tih Džobsovih komentara, a iz ove kompanije još nema nikakvih informacija o iTV-u te je vjerovatno da, što se novih proizvoda tiče, u nekoj bližoj budućnosti od Applea možemo očekivati samo iWatch.

Bonus video: