Uskoro će biti dostupni .sucks domeni, šta mislite o jednom VladaCG.sucks?

"Registranti žele da natjeraju kompanije i javne osobe da same registruju domen sa vlastitim nazivom, a sve kako to ne bi učinio niko drugi"
0 komentar(a)
domen, Foto: Web
domen, Foto: Web
Ažurirano: 15.03.2014. 16:34h

Internet korporacija za dodijeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), međunarodno tijelo nadležno za dodjeljivanje internet domena, uvešće tokom godine mogućnost registracije niza novih domena najvišeg nivoa. Među njima će biti oznake sa nastavkom .bike, .clothing, .guru, .holdings, . plumbing, .singles, .ventures, .sucks... Upravo posljednja je za sada izazvala najviše kontroverzi, prenosi Tportal.hr.

Američki senator Džej Rokfeler je poslao pismo Stivenu Krokeru, direktoru ICANN-a, u kojem je negodovao zbog .sucks domena.

"Poslovni model oko domena .sucks prilično je jasan. Registranti žele da natjeraju kompanije i javne osobe da same registruju domen sa vlastitim nazivom, a sve kako to ne bi učinio niko drugi", navodi se pored ostalog u pismu senatora ICANN-u.

Registracija .sucks domena košta oko 25.000 dolara.

Zagovornici plana uvođenja .sucks domena navode da nema ničig spornog u tom domenu najvišeg nivoa i da će on zainteresovanima omogućiti otvaranje foruma koji su vezani za neki brend, proizvod ili uslugu i da su kompanije i javne osobe same krive za nezadovoljstvo korisnika.

Bonus video: