Kako do besplatne Getty Images fotografije

Besplatne fotografije se moraju ugraditi u tekst, što Gettyju daje mnogo više kontrole nad fotografijama
190 pregleda 0 komentar(a)
Getty Images, Foto: Screenshot
Getty Images, Foto: Screenshot
Ažurirano: 06.03.2014. 20:46h

Svima koji na internetu žele da legalno objave kvalitetne fotografije, a imaju skromne budžete, sada imaju novu mogućnost. Getty Images, jedan od najvećih fotoservisa, odlučio je da dozvoli besplatno ugrađivanje svojih fotografija putem embed-koda, bez vodenog žiga, pod uslovom da se fotografije koriste za nekomercijalne svrhe.

Zašto je Getty odlučio da poklanja fotografije koje je dosad prodavao za velike novčane iznose? I to isti onaj Getty koji je od jedne crkve tražio 6000 funti za fotografiju objavljenu na njenoj stranici?

Kreg Piters, viši potpredsjednik Gettyja za poslovni razvoj, sadržaj i marketing, rekao je da su mnogi ionako koristili njihov sadržaj bez dozvole. Do fotografije bez žiga moglo se doći na više zaobilaznih načina.

"Možete otići na stranicu jednog od naših klijenata i kliknuti desni taster miša. Ili odete na pretraživač Google Image ili Bing Image i ondje je skinete. To se događalo... naš je sadržaj već bio posvuda", iskreno je priznao Piters u razgovoru za The Verge.

Sada je moguće legalno doći do besplatnih fotografija, ali one se moraju ugraditi u tekst, što Gettyju daje mnogo više kontrole nad fotografijama, ali i novi izvor novca, jer kompanija tako može da skuplja informacije o korisnicima i ubacuje reklame. Naravno, i dalje postoji mogućnost da će korisnici jednostavno na zaobilazne načine skidati fotografije umjesto da ih ugrađuju, ali u Gettyju vjeruju da će se sada više ljudi odlučivati za ispravan način korištenja.

Bonus video: