Kako je jedan "selfi" promijenio sve

Twitter je brujao sa 254.644 tvitova po minutu poslije zahtjeva Dedženeris i kompanija se "srušila" na 20 minuta
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 15:27h

Fotografija selfi poznatih glumaca i voditeljke Elen Dedženeris snimljena telefonom na dodjeli Oskara - najgledanijoj u posljednjih deset godina - predstavlja ključan momenat za društvene mreže u trenutku kada onlajn konverzacija utiče na gledanost TV događaja i obrnuto, piše AP.

"Zvjezdani" selfi je takođe i dobar primjer reklamiranja i pozicioniranja proizvoda. Da li bi najretvitovanija fotografija na svijetu bila snimljena iPhoneom da Samsung nije bio komercijalni sponzor dodjele nagrada američke Akademije za film?

Procjenjuje se da je dodjelu Oskara gledalo 43 miliona ljudi. To je najgledanija dodjela Oskara od 2004. i najpopularniji zabavni događaj na televiziji od finala "Prijatelja" iste godine. Dodjela Oskara je generalno najgledaniji televizijski događaj godine poslije Super Bowla.

Procjenjuje se da je dodjelu Oskara gledalo 43 miliona ljudi. To je najgledanija dodjela Oskara od 2004. i najpopularniji zabavni događaj na televiziji od finala "Prijatelja" iste godine

Gledanost je dokaz kako televizija ima koristi od društvenih mreža, najvećim dijelom zato što fanovi koji gledaju Oskare preko tableta i smartfonova o tome “razgovaraju” sa svojim prijateljima. Twitter je saopštio da je u nedjelju uveče, tokom dodjele Oskara, bilo oko 14,7 miliona tvitova u kojima su se pominjali Oskari ili glumci i filmovi dok je na Facebooku 25,4 miliona korisnika pominjalo ceremoniju.

Društvene mreže su bile pokretačka sila Oskara u nedjelju i pokazatelj zašto su uživo prenosi na mrežama "bukvalno postali moneta", rekao je AP-u producent Nil Meron.

"Ono što se sada dešava je pokretanje konverzacije, a društveni mediji omogućavaju da se taj razgovor i dogodi".

"Gravitacija" pobjednik večeri, DiKaprio opet bez nagrade >>>

Najvažniji momenat za društvene mreže bio je kada je voditeljka Elen Dedženeris na kratko "oborila" Twitter pošto je sišla u publiku i zamolila Bredlija Kupera da je slika sa još nekoliko drugih glumaca. Uz Kupera i Dedženeris, u fotku su se "ugurali" Meril Strip, Dženifer Lorens, Kevin Spejsi, Džulija Roberts, Anđelina Džoli i Bred Pit.

Dedženeris je potom zatražila od publike da joj pomognu da postavi rekord u retvitovanju i do ponedjeljka popodne to je učinjeno 2,8 miliona puta. Time je potučen rekord od 810.000 retvitova fotografije američkog predsjednika Baraka Obame i prve dame Mišel kako se grle poslije izbora 2012.

Rekordan broj prednarudžbi za Samsung Galaxy S5 >>>

Twitter je brujao sa 254.644 tvitova po minutu poslije zahtjeva Dedženeris i kompanija se "srušila" na 20 minuta.

Dedženeris je Kuperu dala Samsungov telefon kako bi ih uslikao. Pošto je voditeljka Oskara tvitovala fotografije iza scene sa iPhonea, Samsung očigledno nije njen izbor.

Samsung je, međutim, bio izuzetno prisutan na Oskarima. Pošto je komercijalni sponzor, kompanija je poklonila telefone studentima-prezenterima i pozvala ih da tvituju i postuju fotografije na Instagramu. Desetine Samsungovih telefona, tableta i televizora korišćeno je da bi se napravio veliki foto "izlog" u bekstejdžu.

Televizija ABC, koja je prenosila Oskare, navela je da Samsung nije platio za kameru korišćenu prilikom snimanja selfija Dedženeris kao i da kompanija nije izričito pomenuta u tom fotografijsanju ali da su producenti koji su smislili cio "štos" odučili da iskoriste Samsung jer je veći od iPhonea, a i sponzor je Oskara.

Samsung je svjetski lider kada je riječ o "pametnim telefonima" ali u SAD kaska za Appleom zbog čega su krenuli u agresivni pohod na američko tržište

"Elen je ponuđen izbor šta želi da uradi", kaže koproducent Oskara Krejg Zadan.

"Jednog momenta željela je iPhone, drugog Samsung. Mislim da je sve to bila odluka u posljednjem trenutku da se krene sa Samsungom. Vjerujte mi, o svemu smo razmišljali. Jedino ne o telefonu".

Još spontanija bila je galaksija zvijezda oko Dedženeris na selfiju. Zadan kaže da je trebalo da tu bude samo Meril Strip.

"Mislim da Elen nije znala da će sve one zvijezde ustati i uskočiti da se slikaju", rekao je Zadan.

Upotreba Samsungovog telefona "je sjajan primjer ‘produkt plejsmenta’", kaže Tim Kalkins, profesor marketinga na Nortvestern univerzitetu. "Uspjelo je jer nije bilo zvanično reklamiranje, već je djelovalo neusiljeno".

Samsung je svjetski lider kada je riječ o "pametnim telefonima" ali u SAD kaska za Appleom zbog čega su krenuli u agresivni pohod na američko tržište.

Twitter je brujao sa 254.644 tvitova po minutu poslije zahtjeva Dedženeris i kompanija se "srušila" na 20 minuta

Twitter navodi da se u noći Oskara najviše tvitovalo o Dženifer Lorens i Bredu Pitu. Film "Gravitacija" bio je tema većine tvitova tokom ceremonije kao i "Zaleđeno kraljevstvo".

Ukupno 11,3 miliona ljudi komentarisalo je nagrade preko Facebooka, saopštila je ta kompanija. Najzaposlenije su bile žene starosti između 18 i 34 godine, naveo je Facebook.

Letov TiVo trenutak

Džared Leto imao je svoj TiVo trenutak u nedjelju uveče. Kompanija je saopštila da je kratak video-klip Letove glume u "Poslovnom klubu Dalas" bio trenutak kada su mnogi gledaoci pauzirali svoje digitalne video rekordere i premotali da ga pogledaju ponovo.

Galerija

Bonus video: