Osnivač WhatsAppa je nekad živio od socijale, danas je milioner

Ovaj 37-godišnji Ukrajinac je sa porodicom doselio u SAD kad je imao samo 16 godina, a njegovi počeci bili su sve samo ne jednostavni
2 komentar(a)
Facebook, Whatsapp, Foto: Beta/AP
Facebook, Whatsapp, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2014. 15:29h

Svijetom je juče odjeknula vijest da Facebook namjerava da kupi kompaniju WhatsApp za nevjerovatnih 16 milijardi dolara, a od te sume čak će četiri milijarde biti isplaćene u gotovini, navode u saopštenju kompanije.

Facebook ovom akvizicijom želi da postigne veću povezivost među korisnicima društvene mreže širom svijeta, a dogovoreno je i da će se šef WhatsAppa, Jan Koum, pridružiti Facebookovom odboru direktora iako će i dalje raditi u kalifornijskom Mountain Viewu.

Međutim, mediji su odlučili da se pozabave pričom Jana Kouma, jednim od osnivača WhatsAppa.

Ovaj 37-godišnji Ukrajinac je sa porodicom doselio u SAD kad je imao samo 16 godina, a njegovi počeci bili su sve samo ne jednostavni.

Živjeli su na socijalnoj pomoći, a zanimljivo je da su članovi njegove porodice bonove za hranu podizali nekoliko ulica dalje od mjesta na kojem se danas nalazi sjedišt kompanije.

Internetom je počeo da kruži i njegov tvit iz 2009. kada je napisao: "Facebook me odbio. To je odlična prilika da se povežem sa nekim fantastičnim ljudima. Radujem se sljedećoj životnoj avanturi"

Drugi osnivač, Brajan Akton, ima 20% udjela, a zanimljiva je i priča o njegovom (ne)uspjehu.

Godine 2009. Akton se prijavio za posao u Facebooku, ali je odbijen. Međutim, upravo je to obijanje bilo ono što ga je navelo da sa Koumom pokrene novi startup koji je pet godina kasnije prodat za vrtoglavih 19 milijardi dolara.

Internetom je počeo da kruži i njegov tvit iz 2009. kada je napisao: "Facebook me odbio. To je odlična prilika da se povežem sa nekim fantastičnim ljudima. Radujem se sljedećoj životnoj avanturi".

Dogovoreno je i da se osnivačima i zaposlenima kompanije koja je specijalizovana za slanje online poruka isplati i dodatnih tri milijarde dolara kako zaposleni ne bi napustili kompaniju i kako bi servis neometano nastavio sa radom.

12 milijardi dolara biće isplaćeno u dionicama, a aplikacija sa oko 450 miliona korisnika širom svijeta će nakon preuzimanja nastaviti sa samostalnim djelovanjem.

Na svom Facebook profilu oglasio se i sam osnivač Facebooka, Mark Zukerberg, koji je napisao da WhatsApp na dnevnoj bazi bilježi rast od čak milion novih korisnika te da neće proći puno vremena prije nego što ova aplikacija dosegne i vrtoglavih milijardu korisnika.

WhatsApp je jedan od najpopularnijih platformi za slanje poruka, razmjenu fotografija i muzike i dostupna je na većini operativnih sistema.

Bonus video: