World Mobile Congress u Barseloni: Ko su glavne zvijezde?

Nokia u Barseloni neće predstaviti samo Windows telefone, već se očekuje da premijerno predstavi i svoj Android uređaj
0 komentar(a)
Barselona, GSMA, MWC, Foto: Shutterstock
Barselona, GSMA, MWC, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2014. 18:34h

Ko su glavne zvijezde ovogodišnjeg Svjetskog mobilnog kongresa koji će biti održan sljedeće sedmice u Barseloni? Sudeći prema dosadašnjim najavama, to bi trebalo da bude Samsung Galaxy S5, ali velike stvari spremaju i drugi veliki igrači kao što su Nokia, LG, Motorola, Sony, Microsoft…

Samsung je nedavno poslao pozivnice za događaj 24. februara, na kojima je naveden broj pet, zbog čega se pretpostavlja da će ta kompanija u Barseloni predstaviti Samsung Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 bi mogao da ima ekran sa 4K rezolucijom, skener rožnjače oka. Portal Balkanandroid.com je nedavno objavio vijest da bi “petica” mogla da bude otporna na vodu. Sigurna vijest je da će Samsung poboljšati sigurosni softver, kako bi privukao poslovne korisnike.

U LG kompaniji nisu čekali WMC, već su svoju novu “mobilnu zvijer” prestavili prije Samsunga i konkurentskih kompanija. Njihov model G Pro 2 dolazi sa velikim ekranom dijagonale 5,9 inča rezolucije 1.920x1.080 pikslea, pa je riječ o phabletu koji bi na tržištu trebalo da konkuriše uređajima poput Samsungovog Galaxyja Note 3.

Ovaj uređaj pokreće snažni četverojezgreni 2,26GHz Snapdragon 800 procesor, ima 3GB RAM memorije, te 16, odnosno 32GB memorije koji se mogu dodatno proširiti sa microSD memorijskim karticama tako da vlasnici ovog telefona ne bi trebalo da imaju problema sa prostorom za skladištenje podataka.

Na Cnetu navode da se LG G Pro 2 može pohvaliti i sa odličnom 13 MP kamerom sa kojom se mogu snimati i Ultra HD videozapisi i koja ima optičku stabilizaciju slike.

Takođe, ovaj je model savršen za snimanje selfie fotografija jer njegova prednja kamera rezolucije 2,1MP dolazi sa LED blicem, što će omogućiti snimanje kvalitetnijih fotografija i u uslovima loše vidljivosti.

LG G Pro 2 radi na posljednjoj verziji Googleovog Androida (4.4 KitKat), a ima i zanimljiv softver nazvan KnockCode putem kojeg se u samo dva dodira na određena mjesta na ekranu (ili više dodira, zavisno od postavki koje odaberu korisnici) može aktivirati i otključati telefon te Content Lock koji korisnicima omogućava šifrovanje samo određenog sadržaja telefona (samo određenih fotografija, dokumenta...). LG G Pro 2 dolazi u tri boje: bijela, crvena i boja titanijuma. Nije poznata cijena ovog uređaja, ali bi ona mogla biti ozvaničena u Barseloni.

Od Nokije se očekuje da donese novu familiju Lumia Windows Phone uređaja sa Quad HD Lumia 1820 i Lumia 1520V modelima. Nokia u Barseloni neće predstaviti samo Windows telefone, već se očekuje da premijerno predstavi i svoj Android uređaj kodnog imena Normandy, telefon za koji bi trebalo da je cjenovno sličan Nokia Asha telefonu. Nokia Android telefon bi trebalo da pokreće Qualcomm Snapdragon S4 procesor, kapacitet RAM memorije je 512 MB, telefon bi trebalo da ima i 8GB memorije za skladištenje podataka. Glavna kamera telefona bi trebalo da bude rezolucije 3MP.

Od Nokije se očekuje da donese novu familiju Lumia Windows Phone uređaja sa Quad HD Lumia 1820 i Lumia 1520V modelima

HTC bi u Barseloni mogao da predstavi HTC Desire 8. Telefon bi, prema zasad objavljenim informacijama, trebalo da ima ekran od 5,5 inča. Zadnja kamera će imati rezoluciju 13MP, sa podrškom LED blica. Rezolucija prednje kamere je 5MP.

Šuška se da bi HTC Desire 8 mogao da ima Dual SIM funkcionalnost, a dolaziće u više boja - crvenoj, žutoj, narandžastoj, cijan i bijeloj. Ako ne bude predstavljen u Barseloni, HTC Desire 8 bi mogao biti predstavljen 18. marta u Pekingu.

Huawei za kongres u Barseloni planira predstavljanje novog pametnog telefona koji neće biti nasljednik Ascend P6 modela, a biće prikazana i dva nova tablet računara.

Microsoft će sa novim direktorom Satja Nadelom održati svoju konferenciju već u nedjelju 23. februara. Ta kompanija bi mogla da otkrije ko će raditi Windows Phone uređaje, a tema bi moglo da bude i spajanje Windows Phone i Windows RT platformi.

Svjetski mobilni kongres počinje 24. i trajaće do 27. februara.

Prometna vozila i kuće

Povezivanje sa automobilima, te povezivanje sa svojim domom će biti takođe dio Mobile World Congressa 2014.

Očekuje se makar deset automobila koji će unutar sebe imati nove mobilne tehnologije, te tehnologije za dubinsko upravljanje/automatizaciju. SK Telecom će tu prednjačiti.

Pitanje je koliko operateri žele da ulože u ovo tržište, ali budući da vidimo sve više gadgeta za automobile ne bi bilo čudno da ćemo u Barseloni vidjeti mnogo toga novog i ove godine.

Gadgeti za povezivanje doma putem mobilnih tehnologija bi takođe trebalo da dožive svoj bum na ovogodišnjem sajmu u Barseloni.

Bonus video: