Novo smeće na Ćemovskom polju, ukradene i ljuljaške, pokidani mladi čempresi

Dio parka na Ćemovskom je dijelom uništen u požaru krajem ljeta, a šuma je ogoljena i zbog česte nelegalne sječe
124 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 08:51h

Dio Ćemovskog polja koji se nalazi u podgoričkom naselju Stari aerodrom, nedaleko od sportskih terena, ponovo je na meti vandala i neodgovornih građana.

U park i na livadu koji se nalaze uz sportske terene, nesavjesni građanin je juče kamionom izbacio veliku količinu građevinskog otpada, zemlju i grane.

Kamion kojim je dovezeno smeće

Nedavno su, nakon što su prethodno polomljene i popravljene, iz parka odnesene dvije ljuljaške. Tih dana, nepoznati počinilac ili više njih iščupao je i sadnice čempresa koje su komšije sa Starog aerodroma zasadili u improvizovanog parku za pse, nakon požara koji se dogovodio krajem avgusta prošle godine.

Iz parka su odnesene dvije ljuljaške

Iščupane sadnice

Osim što je dijelom uništen tokom tog požara, ovaj dio park šume na Ćemovskom polju je pogođen i nevremenom tokom zime 2012. godine, kada je velik broj stabala u šumi oboren. Šuma je ogoljena i zbog česte nelegalne sječe.

Velik broj građana, međutim, nastoji da očuva i obnovi taj dio parka. Tako su, u saradnji sa NVO Green Home i ADP Zid, kompanijom Elko tim, u saradnji sa Zelenilom i Čistoćom, organizovane akcije čišćenja dijela šume i livade koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini. Organizovane su i akcije postavljanja parkovskog mobilijara, sprave za vježbanje i akcija uređenja trim staze.

Na Ćemovskom polju posječeno više od pola šume >>>

Tako se izbacuje smeće na Ćemovsko polje... >>>

Nastavljeno divljanje šumokradica: Posječeno još 30 stabala na Ćemovskom >>>

Projekat daljeg uređenja Ćemovskog polja jedan je od prijavljenih na konkursu Budi odgovoran.

Svi koji prijave nepravilnosti koje se odnose na sivu ekonomiju (rad na crno, neizdavanje fiskalnih računa, kršenje prava potrošača) imaju pravo da glasaju za neki od ponuđenih projekata u koji će biti uloženo do 50.000 eura.

Glasanje je moguće i preko web sajta, kao i pozivanjem kol-centara Poreske uprave (19707) i Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555). Glasanje se završava 31. marta 2014. u 12:00 sati.

Galerija

Bonus video: