Umjesto naručene robe, iz Kine dobio paket sa stiroporom

Na internetu mogu biti prevareni i oni koji su obrazovani i IT pismeni korisnici interneta, poput Dejana, koji je prije više mjeseci bio žrtva indonežanskog sajta
319 pregleda 35 komentar(a)
Boris Aleksov, Foto: Boris Aleksov
Boris Aleksov, Foto: Boris Aleksov
Ažurirano: 08.02.2014. 16:33h

Boris Aleksov kupuje često putem interneta i dosad nije imao loših iskustava. Ali, juče je na njegovu adresu stigao paket od trgovca kod kojeg je robu naručio još u septembru, ali je umjesto elektronskih uređaja, Aleksov u paketu dobio parče stiropora!

Aleksov kaže da se, kao i drugi, i on na kupovinu putem interneta odlučio zbog nižih cijena, te većeg izbora. Na internetu je prvi put kupovao prošle godine. Najprije je kupovao robu koja ne košta mnogo, kako bi provjerio da će sve ići kako bi trebalo.

"Sve je bilo u redu, proizvod je bio odgovarajućeg kvaliteta, a pošiljka je stigla za rekordnih 15 dana iz Kine do nas. Tako je bilo i drugi put. Kada sam se ponadao da sve funkcioniše kako treba, odlučio sam da naručim i nekoliko proizvoda koji za naše prilike nisu jeftini, pogotovo za mene kao studenta. Iznos je bio oko 100 eura (nekoliko pošiljki u nekoliko dana)", navodi se u pismu koje je Aleksov uputio redakciji "Vijesti" i dodao kako je svu robu naručiova putem sajtova koji vode do Kine.

"Ovim pismom mi nije namjera da se žalim zbog mojih propalih eura, već da skrenem ljudima pažnju na ovaj problem, koji će na žalost biti sve učestaliji, jer ti sajtovi i prodavci ne snose nikakvu odgovornost, a pare nam sa zadovoljstvom uzimaju"

Pet mjeseci kasnije, od tri pošiljke, na njegovu adersu stigla je jedna.

"Danas sam dobio paket u kojem je trebalo da bude par elektronskih uređaja, a u njemu je bilo parče stiropora. Ovo i još loših iskustava imam sa sajtom TINY DEAL, koji su se u svakom pogledu ponašali jako nekorektno. Na svaki moj prigovor o probijanju rokova i reklamacije nisam dobijao konkretan odgovor. Ovim pismom mi nije namjera da se žalim zbog mojih propalih eura, već da skrenem ljudima pažnju na ovaj problem, koji će na žalost biti sve učestaliji, jer ti sajtovi i prodavci ne snose nikakvu odgovornost, a pare nam sa zadovoljstvom uzimaju", navodi Aleksov u poruci.

Kupujte samo preko provjerenih lokacija

Na internetu mogu biti prevareni i oni koji su obrazovani i IT pismeni korisnici interneta, poput Dejana, koji je prije više mjeseci bio žrtva indonežanskog sajta čije usluge je koristio mjesecima. Tokom prve kupovine platio je 20 odsto vrijednosti robe odmah, ostalo - po prijemu.

Tokom kupovine je dobio i kod, zahvaljujući kojem je mogao da u svakom trenutku prati lokaciju naručene robe. I sve je prošlo kako treba. Nastavio je da kupuje na istoj lokaciji, sve dok nije prevaren.

Tokom posljednje kupovine na istom sajtu, kada je, zahvaljujući kodu za praćenje putanje robe, shvatio da narudžbenica miruje već neko vrijeme na istom mjestu, dobio je odgovor da će roba biti isporučena kada isporučilac bude imao računa za to - dovoljno robe na lageru za slanje.

Mladić iz Crne Gore robu je mogao dobiti brže, ali pod jednim uslovom - ako umjesto 20, odmah uplati 50 odsto njene vrijednosti. I platio je. Roba je nastavila da putuje prema Crnoj Gori, ali se ponovo zaustavila u Moskvi.

Na globalnoj mreži kupujte jedino debitnim karticama i obavezno aktivirajte uslugu SMS notifikacije o transferima na računu

U međuvremenu su nedostupni bili i svi brojevi telefona putem kojih je u prethodnom periodu komunicirao sa osobama kod kojih je robu naručivao. Nestao je i veb sajt putem kojeg je obavljao narudžbe...

Iako na ovaj način svi mogu biti prevareni, stručnjaci kažu da ne bi trebalo odustajati od kupovine on-line. Prije svega, savjetuju kupovinu na dobro provjerenim lokacijama, onima koje imaju i preporuku drugih korisnika.

Osim toga, kažu stručnjaci, na globalnoj mreži kupujte jedino debitnim karticama i obavezno aktivirajte uslugu SMS notifikacije o transferima na računu.

PROČITAJTE JOŠ:

Izbjegnite pljačku na internetu - hakeri mogu da vas ojade za 10 minuta >>>

"Naravno da mu se to dogodilo kad kupuje preko Tiny Deala"

Danilo B. eBay koristi više od pet godina i kaže da mu se samo jednom desilo da se roba koju je naručio iz SAD izgubila, ali mu je novac vraćen odmah.

AliExpress koristi od kad postoji i kaže da kupci i na toj lokaciji mogu da računaju da će dobiti novac nazad ukoliko ne dobiju naručenu robu, te dodaje da su ocjene korisnika najvažnija stavr za te internet lokacije na kojima je moguća kupovina.

"Naravno da mu se to desilo kad kupuje preko Tiny Deala...", kaže Samir A. o iskustvu Aleksova.

"dx.com, lightinthebox.com, everbuying.com, sammydress.com - ovo su vam provjereni sajtovi. Žao mi je što se to desilo ovom momku, vjerovatno nije bio upućen", napisao je on u komentarima nakon što su priču o iskustvu Aleksova Vijesti podijelile na Facebooku.

Samir dodaje da kada naiđete na neki sajt, možete provjeriti da li je tzv. "scam" putem sajta www.reselleratings.com.

Bonus video: