Zakerberg za idućih 10 godina najavljuje "pametniji" Facebook

"Prvih deset godina se odnosilo na razradu mreže, sada imamo reurs koji može pomoći ljudima da riješi veće i važnije probleme"
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 13:12h

Povodom deset godina Facebooka, oglasio se i jedan od osnivača te družtvene mreže, Mark Zakerberg, koji je najavio da će Facebook ubuduće služiti korisnicima da nađu odgovore na neka složenija pitanja.

On je na svom Facebook profilu kazao kako su ga ljudi često pitali da li je oduvijek znao da će ta društvena mreža postati ono što je danas.

"Nema šanse", kaže, prisjećajući se te večeri kada je sa kolegama sa fakulteta Facebook učinio javnim.

Bili su, kaže, uzbuđeni zbog povezivanja školske zajednice, a u proteklih deset godina su uspjeli da povežu skoro čitav svijet.

"Uvijek sam mislio da je važno pružiti ljudima mogućnost da dijele i da budu povezani", dodaje Zakerberg.

Od studentske sobe do mreže koja je promijenila svijet >>>

Kada razmišlja o protekloj deceniji, kazao je on, ne može a da se ne pita kako su uspjeli?

"Društvene mreže danas uglavnom znače dijeljenje trenutaka. U narednih deset godina one će pomoći da korisnici nađu odgovore na pitanja i riješe složenije probleme"

Zakerberg je stoga još više uzbuđen kada razmišlja o narednih deset godina.

"Prvih deset godina se odnosilo na razradu mreže, sada imamo reurs koji može pomoći ljudima da riješi veće i važnije probleme", otkriva on neke planove kompanije.

Danas, dodaje Zukerberg, samo trećina svjetskog stanovništva ima pristup internetu. U idućih deset godina, imaćemo priliku i odgovornost da druge dvije trećine dobiju pristup globalnoj mreži, kaže on.

"Društvene mreže danas uglavnom znače dijeljenje trenutaka. U narednih deset godina one će pomoći da korisnici nađu odgovore na pitanja i riješe složenije probleme.Bilo je nevjerovatno vidjeli kako su korisnici u proteklom periodu koristili naše alate za izgradnju jedne zajednice. Dijelili ste na Facebooku i srećne i one bolne trenutke. U međuvremenu ste zasnovali i svoje porodice, a opet ste ostajali povezani sa širom familijom. Facebook je pomogao u stvaranju novih servisa, stvorio je nove preduzetnike...", napisao je Zakerberg.

Bonus video: