Njemački hakeri tužili svoju Vladu zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja

CCC i ILHR će od tužioca u ovom slučaju tražiti svjedočenje Snoudena, za koga traže nesmetan dolazak u Njemačku
75 pregleda 0 komentar(a)
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.02.2014. 10:19h

Jedna od najvećih hakerskih grupa u svijetu, Chaos Computer Club (CCC), u saradnji sa International League for Human Rights (ILHR) je podnijela krivičnu prijavu protiv njemačke vlade zbog nezakonitog špijuniranja njemačkih građana.

CCC smatra da je njemačka Vlada, na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel omogućila "nezakonito i zabranjeno praćenje njemačkih građana“, odnosno da je omogućila Američkoj agenciji za bezbjednost (NSA) i njenom britanskom pandanu Government Communications Headquarters (GCHQ) nezakonito špijuniranje.

Iako se lani u novembru u javnosti pojavila informacija da je i sama Merkel bila meta NSA nadzora, izgleda je to, ako je vjerovati navodima CCC hakerske grupe, bio samo paravan za saradnju sa njemačkim obavještajcima.

"Svaki građanin je pod uticajem masovnog nadzora svojih privatnih komunikacija, a naši zakoni nas štite od takvih aktivnosti", izjavio je Hulius Mitencvaj, advokat koji zastupa CCC.

U otvorenom pismu članovi CCC tvrde da su prikupili dovoljno dokaza da je njemačka vlada omogućila nadzor svojih građana, među koje i sami spadaju, jer su to „pratili mjesecima i stvari su kristalno jasne“.

CCC i ILHR će od tužioca u ovom slučaju tražiti da se Edvard Snouden pozove kao svjedok, odnosno da mu se omogući nesmetan dolazak u Njemačku, koja se mora obavezati da ga neće izručiti SAD.

Bonus video: