Tajne službe su špijunirale građane i preko Angry Birds igrice

Podaci koji cure s nove generacije aplikacija za iPhone i Android navodno uključuju čak i podatke koje je seksualne orijentacije vlasnik uređaja
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 08:26h

Američke i britanske tajne službe špijunirale su građane i preko aplikacija za pametne telefone, a čini se da su najveću "rupu" našli u mega popularnoj igri Angry Birds, piše Guardian.

Naime, podaci koji cure s nove generacije aplikacija za iPhone i Android navodno uključuju čak i podatke koje je seksualne orijentacije vlasnik uređaja, te uopšte kakve su im seksualne navike. Među tim podacima su agenti, prema pisanju Guardiana, mogli čak da saznaju bizarnosti, poput na primjer je li vlasnik uređaja swinger.

To se sve nalazi u dokumentaciji koju je Guardian dobio od Edvarda Snoudena, a među slajdovima je posebno zanimljiv jedan koji jasno pokazuje koliko su tajne službe zainteresovane za društvene medije.

Na slajdu naime piše: 'Korisnik stavlja na društvenu mrežu fotografiju koju je snimio mobilnim telefonom. Šta sve iz toga možemo izvući?'

Na slajdu je zapisan i odgovor: 'E-mail adresu, broj telefona, popis prijatelja, kojeg operatera koristi, što sve ima sačuvano na mobilnom telefonu i podatke sa ličnog računara kojeg korisnik ima kod kuće".

Bonus video: