Kineski rover na Mjesecu: "Laku noć Zemljo, laku noć ljudi“

Kineska državna novinska agencija je u petak objavila vijest o „kontrolnoj abnormalnosti“ sa porukom koja je došla od samog rovera
89 pregleda 0 komentar(a)
Lunarni rover, Foto: Mnn.com
Lunarni rover, Foto: Mnn.com
Ažurirano: 27.01.2014. 20:03h

Kineski lunarni rover Zec od žada svojim fanovima poslao je poruku za koju se vrlo lako može ispostaviti da je emotivni pozdrav od Zemlje usljed tehničkih problema koji su ga zadesili za vikend, piše britanski Gardijan.

Kineska državna novinska agencija je u petak objavila vijest o „kontrolnoj abnormalnosti“ sa porukom koja je došla od samog rovera:

„Loše vijesti su da sam trebao da spavam popodne, ali prije nego što sam krenuo na počinak, moji gospodari su naišli na neke mehaničke kontrolne abnormalnosti. Pojedini dijelovi mog tijela više ne slušaju komande i sada moji gospodari naporno rade kako bi me popravili. Uprkos tome, vrlo je moguće da neću uspjeti da izdržim ovu noć“.

Kineske društvene mreže prepune su poruka saučešća za rover, a njegovo ime je jedan od najtraženijih pojmova na sajtovima u Kini.

Zec od žada sletio je na površinu Mjeseca 15. decembra i predstavljao je veliki ponos za Kinu gdje je pomno praćeno putovanje ovog rovera.

Ovo slijetanje, dio kineske Chang’e-3 misije, bilo je prvo takve vrste od 1976. godine.

„Mislio sam da ću moći da skakućem barem tri mjeseca, ali ako se ovaj put završi prerano, ne plašim se. Bez obzira na to da li uspiju da me poprave ili ne, znam da će moj kvar gosopodarima pružiti puno dragocenih informacija i iskustva. Rećiću vam tajnu: Zapravo nisam uplašen. Ja sam junak u sopstvenoj avanturi i kao svaki protagonista, naišao sam na problem. Laku noć Zemljo, laku noć ljudi“, stoji dalje u poruci koju je rover poslao.

Kineske društvene mreže prepune su poruka saučešća za rover, a njegovo ime je jedan od najtraženijih pojmova na sajtovima u Kini.

Kineska državna novinska agencija Xinhua izvestila je da je tokom više od 130 misija na Mjesecu na skoro polovini došlo do određenih problema. Ovo je protumačeno kao pokušaj da se javnost u Kini pripremi na loše vijesti i činjenicu da rover ne može biti spašen.

„Ovo su sve spekulacije, ali mislim da je u pitanju problem sa električnim motorima koji zatvaraju solarne panele. Ukoliko oni ne mogu da se zatvore, unutrašnje elektronske komponente, obično zaštićene od smrzavanja, će se smrznuti i biće oštećene toliko da će biti nemoguće popraviti ih“, tvrdi Luc Rihter, planetarni specijalista za rovere iz kompanije Kayser-Threde.

Bonus video: