Voda sa Modrog jezera trebalo bi da poteče tokom 2019: Žabljak neće biti žedan?

Projekat je vrijedan 2,3 miliona eura i realizuje se kroz partnerstvo Vlade Crne Gore i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije
438 pregleda 0 komentar(a)
Iskopano buduće jezero, ŽABLJAK, Foto: Privatna arhiva
Iskopano buduće jezero, ŽABLJAK, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.11.2018. 20:13h

Voda sa Modrog jezera trebalo bi da poteče ka Žabljaku tokom sljedeće godine, a radovi se odvijaju brže nego što je planirano, tvrdi potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić.

Riječ je o vodovodu dužine 6.369 metara koji se pruža od Modrog jezera do akumulacije kapaciteta 55.000 kubika u blizini skijališta Savin kuk.

Projekat je vrijedan 2,3 miliona eura i realizuje se kroz partnerstvo Vlade Crne Gore i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije.

Radovi su počeli proljetos, a Jakšić kaže da se izvoditi sve dok vrijeme dozvoli.

„Prelivne vode sa Modrog jezera koristiće se za vodosnabdijevanje stanovništva na višim kotama, za punjenje akumulacije za obezbezbjeđnje vode za proizvodnju vještačkog snijega na skijalištu i za zalivanje poljoprivrednih površina. Dokazalo se da na prelivu iz Modrog jezera u toku godine ima dovoljno vode za te potrebe. Na osnovu sprovedenih laboratorijskih fizičko-hemijskih ispitivanja, konstatovano je da voda odgovara uslovima koje propisuje Pravilnik o bližim zahtjevima koje u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće”.

On je precizirao da radove izvodi konzorcijum koji sačinjavaju “Intermost”, “Televex” i “Hydrogis” iz Crne Gore, u partnerstvu sa slovenačkim firmama “Viara” i “Sinteza”.

“Sa polaganjem cijevi već se ušlo duboko u poddurmitorska sela i napreduje se dalje prema akumulaciji kod skijališta. Urađeno je 70 odsto cjevovoda. Ako vrijeme dozvoli, kod Modrog jezera radiće se kaptaža, a na planiranoj poziciji filter stanica, za koju je već urađen zemljani iskop. Kod nje će se dio vode usmjeravati prema akumulaciji i za potrebe poljoprivrede, a dio preraditi kroz filtere i distribuirati potrošačima kao voda za piće. Potrebni materijal za gradnju kaptaže i filter stanice lagerovan je na planiranim pozicijama”.

Jakšić kaže da će na proljeće početi druga faza projekta kojom se planira rekonstrukcija postojećeg vodovoda - od Suve lokve do potrošača u poddurmitorskim selima i skijališta.

Iskopano buduće jezero kod skijališta

Jakšić ističe da je završeno kopanje budućeg vještačkog jezera u blizini skijališta.

Ocijenio je da je projekat vodosnabdijevanja višestruko značajan za potrošače i turističku privredu – za aktuelne, ali i projektovane hotelske kapacitete.

“Završeni su nasipi i njihove kosine. U planu je da se do kraja građevinske sezone prekrije dno akumulacije filter slojem - kamenim materijalom određene granulacije. Radiće se na zaštiti već odrađenih kosina od erozije”.

Bonus video: