Prvi hakerski napad na frižider

The Internet of Things je novi termin tehnološke industrije koji označava koncept gde svaki uređaj u vašem domu ima sopstveni kompjuterski čip, softver i vezu sa internetom
67 pregleda 5 komentar(a)
pametni frižider, Foto: Www.flickr.com
pametni frižider, Foto: Www.flickr.com
Ažurirano: 17.01.2014. 15:35h

I to se desilo - hakeri su prvi put uspješno izveli masovni napad na uređaje za domaćinstvo među kojima su televizori i najmanje jedan frižider.

Portal Business Insider piše da su napad otkrili stručnjaci za internet sigurnost kompanije Proofprint. Takvi napadi se nazivaju botnet hakovanja. Botnet je skup računara koji služe za upravljanje kućanskim uređajima i koji do sada nijesu bili izloženi hakerskim napadima.

The Internet of Things je novi termin tehnološke industrije koji označava koncept gde svaki uređaj u vašem domu ima sopstveni kompjuterski čip, softver i vezu sa internetom, piše B92.

Za hakere ti uređaji predstavljaju kompjutere u koje se može upasti i nad kojima se može preuzeti kontrola.

U ovom slučaju, hakeri su provalili u više od 100.000 svakodnevnih uređaja, kao što su ruteri, multimedija centri, televizori pa čak frižideri.

Proofpoint tvrdi da su hakeri te objekte potom iskoristili kako bi poslali 750.000 malicioznih mejlova poslovima i pojedincima širom svijeta.

Skoro tri četvrtine mejlova poslato je sa regularnih kompjutera dok je ostatak poslat putem hakovanih kućnih uređaja.

Hakeri ne moraju da budu pretjerano pametni kako bi upali u kućne električne uređaje pošto ih vlasnici vrlo često podese pogrešno ili ostavljaju fabričku šifru koja dolazi uz njih.

Bonus video: