Domen: Napad se desio, ali nije bilo nikakve štete i sve je vraćeno za pet minuta

"Napada se ne bojimo i ne sramimo, već se suočavamo sa njima i učimo iz njih. I ovaj nam je poslužio da naučimo nešto novo"
56 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 16:20h

Napad hakera pakistanske grupe TeaM MaDLeeTs u sisteme organizacije koja je odgovorna za registraciju crnogorskog internet domena .me nije prouzrovao nikakvu štetu, niti je sa napadnutih servera ukraden ijedan korisnički podatak, kazao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije Domen.

Softpedia News objavila je da je, zbog hakerskog napada, 3.500 adresa, među kojima i nic.me i domain.me, preuzeto i preusmjereno na web stranice hakerske grupe TeaM MaDLeeTs. Hakeri su, nakon napada, napravili snimke napadnutih domena.

Napad na domene, prema riječima Lešića, nije izvršen preko napada na DNS servere i DNS infrastrukturu, niti je bilo ikakve redirekcije na sadržaj pakistanske grupe hakera, kako je to objavila „Pobjeda“.

„Napad jeste izvršen, i to na dva veb servera. Nikakva šteta nije napravljena, niti su posjetioci ovih stranica mogli doživjeti bilo kakvu indirektnu štetu. Takođe, sa servera nije ukraden nijedan podatak koji ne bi trebalo da bude javno dostupan“, kazao je Lešić.

Prvi napad se, kako je rekao, desio na server kompanijske veb prezentacije (domain.me) i to na način da je dodata vijest u sekciji Blog sa naslovom "[!] Struck by 1337".

„To znači da nije zamijenjena osnovna stranica kompanije Domen“, kazao je Lešić.

Drugi napad se odigrao na veb server koji opslužuje više od 3.500 domena.

„Kompanija za te domene primjenjuje takozvani ’IP virtuelni veb hosting’, odnosno za sve domene prikazuje isti sadržaj (programerskim tehnikama se mijenjaju određeni djelovi kako bi se stekao utisak da se ne radi o istom serveru). Napad je izveden tako što je sadržaj te jedne stranice zamijenjen umetanjem lažnog HTML sadržaja, što je rezultiralo prikazivanjem iste lažne stranice na svim navedenim domenima“, rekao je izvršni direktor Domena.

Prema njegovim riječima, od trenutka kada su saznali za napad, do trenutka kada je sve vraćeno u prethodno stanje, prošlo je pet minuta.

„Svakodnevno se nalazimo na udaru raznovrsnih hakerskih grupa iz čitavog svijeta, te svakodnevno primjenjujemo sva dostupna znanja iz sistema zaštite na različitim nivoima u saradnji sa kompanijama Go Daddy i Afilias. Osim toga, radimo redovan nadzor nad svim sistemima, ali nam se i pored svega toga dešavaju hakerski upadi. Mi na neki način predstavljamo poligon za hakere na globalnom nivou, s obzirom na to da su naši klijenti iz preko 200 zemalja svijeta. Napada se ne bojimo i ne sramimo, već se suočavamo sa njima i učimo iz njih. I ovaj nam je poslužio da naučimo nešto novo“, rekao je Lešić.

Bonus video: