Kako da brže napunite bateriju iPhone-a

Brže ćete ga napuniti koristeći utičnicu nego ulaz za USB. I iz Applea to savjetuju
11 komentar(a)
iPhone punjač, Foto: Businessinsider.com
iPhone punjač, Foto: Businessinsider.com
Ažurirano: 14.01.2014. 12:29h

Sigurno vam se to već više puta dogodilo - morate negdje ići, a baterija na iPhoneu je na prazna. Evo nekoliko savjeta kako da je što brže napunite.

Isključite telefon

Nismo provjeravali višestrukim testiranjem, ali ima logike - što manje troši, to će se brže napuniti.

Ako vam se potpuno isključivanje čini previše radikalnim potezom, uključite model rada namijenjen putovanju avionom. Tako će uređaj prestati da traži mobilne mreže i signal za wi-fi, što će smanjiti potrošnju.

Ako ništa od toga ne ide, bar ga nemojte koristiti dok se puni. Zaključajte telefon i pustite ga na miru, preporučuje Mashable

Punite na utičnici

Brže ćete ga napuniti koristeći utičnicu nego ulaz za USB. I iz Applea to savjetuju - u uputstvima stoji kako za najbrže punjenje treba uređaj spojiti na struju koristeći kabl za USB i adapter.

Držite ga na hladnom

Nađe li se izložena izvoru topline - bio to radijator ili pregrijani automobil - baterija u iPhoneu radiće slabije nego što bi inače. Držite ga dalje od topline (idealno, na sobnoj temperaturi, oko 22 stepena Celzijusa) i izvan futrola, kako bi se grijanje smanjilo na najmanju mjeru.

Računar putem kog punite mobilni telefon ne bi smio da bude na standbyu ili hibernacionom režimu rada, jer bi to moglo da zaustavi proces punjenja, pa čak i da prazni bateriju.

Održavajte bateriju u dobrom stanju

Kako bi litijumske baterije što bolje funkcionisale, važno je bar jednom mjesečno bateriju napuniti do kraja i onda je potpuno isprazniti.

Bonus video: