Radna mjesta ćemo ustupiti robotima?

Šef za razvoj vještačke inteligencije Univerziteta Singulariti iz Silicijumske doline u Kaliforniji Nil Jakobštajn smatra da će roboti prozrokovati značajnu nezaposlenost
63 pregleda 6 komentar(a)
Roboti konobari, Foto: Amusingplanet.com
Roboti konobari, Foto: Amusingplanet.com
Ažurirano: 13.01.2014. 18:56h

Moguće je da će u ne tako dalekoj budućnosti roboti preuzimati sve više radnih mjesta od ljudi.

Vodeće svjetske kompanije na polju razvoja interneta i softvera kao što je "Gugl", kupovinom nekoliko firmi za prozvodnju robota, jasno su odredile svoje namjere da u narednim godinama i decenijama ulažu u razvoj vještačke inteligencije, a to bi moglo da znači i da će roboti zamijeniti ljude na radnim mjestima.

Najava kineske kompanije "Hon Haj", kao najvećeg svjetskog prozvođača elektronike da će izgraditi robotizovanu fabriku i tako zamijeniti čak 500.000 radnika u naredne tri godine, veoma je zabrinjavajuća za njihove zaposlene, ali će preduzeću donijeti višestruko smanjenje troškova.

Šef za razvoj vještačke inteligencije Univerziteta Singulariti iz Silicijumske doline u Kaliforniji Nil Jakobštajn smatra da će roboti prozrokovati značajnu nezaposlenost, ali da se to neće izjednačiti sa siromaštvom.

Prema njegovim riječima roboti su već "ugrađeni u tkivo naših života" navodeći da se oni primjenjuju u medicini, dizajnu, avio i automobilskoj industriji, kao i da oni postaju "sve pametniji".

Jakobštajn tvrdi da će sredinom 2020. godina vještačka inteligencija prevazići ljudsku, kao i da će to zahtijevati "promjenu društvenog ugovora", odnosno načina kako će se raspodijeliti bogatstvo, jer će se kao posljedica robotizacije drastično smanjiti broj radnih mjesta.

On je naveo da je problem u činjenici da je ljudski mozak posljednji put značajno evoluirao pre 50.000 godina, dok su ljudi zabrinuti ako njihovi kompjuteri i "pametni telefoni" nisu u skladu sa vremenom.

Pisac i dokumentarista Džejms Barat ocijenio je da svijetu prijeti opasnost od robotizacije i dodao da će vještačka inteligencija "opasnija od fisije" jer će biti još nestabilna, što bi moglo da bude oružje autonomnih dronova na bojnom polju robota.

Kompanija "Gugl" kupila je nedavno osam kompanija za razvoj robota, a jedan od planova "Gugla" je da svojim razvijenim sistemom navigacije omoguće vožnju automobila bez vozača.

Bonus video: