Ako koristite iOS7, oglašivači će vas lakše pratiti

Rast broja korisnika smartfona otvorio je brojne mogućnosti za marketing stručnjake da detaljno prate ponašanje potrošača
7 komentar(a)
ios7, Foto: Tammybruce.com
ios7, Foto: Tammybruce.com
Ažurirano: 11.01.2014. 19:31h

Appleova posljednja dogradnja softvera za iPhone, iOS 7, dala je mogućnost tržnim centrima, muzejima i stadionima da identifikuju posjetioce i prate njihovo kretanje objektom sa zapanjujućom preciznošću.

Poznata kao iBeacons, ova mogućnost dozvoljava trgovcima da, na primjer, daju prolazniku e-kupon za piće, čim prođu pored njihove radnje. Takođe, prodavnice mogu da prate kretanje kupaca, radi kasnije analize.

Rast broja korisnika smartfona otvorio je brojne mogućnosti za marketing stručnjake da detaljno prate ponašanje potrošača.

Međutim, osjetljivost ovakvog sistema već je pokrenula brojne kontroverze, uključujući i slučaj iz 2011. kada su korisnici iPhonea otkrili da njihovi telefoni čuvaju listu njihovog kretanja u nešifrovanom tekstualnom fajlu.

“Bez znanja gdje idu njihovi podaci, potrošači ne mogu donijeti ispravne odluke”, kaže Dženifer Urban sa Univerziteta u Kaliforniji

Za iBeacons za razliku od nekih skrivenijih sistema za praćenje, korisnici moraju da daju pristanak instaliranjem aplikacije.

Za sada samo Apple Store i inMarket aplikacije kompanije za kupone, sklopili su ugovor o korišćenju iBeaconsa.

Međutim, neki borci za pravo na privatnost brinu da jednostavna objašnjenja aplikacija koje traže saglasnost korisnika neće ni izbliza otkivati koliko tačno podataka će prikupljati niti kako će biti korišteni.

Primjer Facebooka

Takođe, odobravanjem praćenja korisnici pristaju na pravila o privatnosti koje postavlja sama firma, a stručnjaci strahuju da ih mnogi neće pročitati do kraja.

Osim toga, na primjeru Facebooka se zna koliko se često mogu mijenjati pravila o privatnosti. Štaviše, podaci se često prodaju trećim firmama čija pravila privatnosti nijesu poznata korisnicima.

“Bez znanja gdje idu njihovi podaci, potrošači ne mogu donijeti ispravne odluke”, kaže Dženifer Urban sa Univerziteta u Kaliforniji.

U opširnim pravilima o privatnosti inMarketa, na primjer, može se pročitati da druge firme poput oglašivača mogu pratiti potrošače preko njihovog softvera. Tako, ako se korisnici prijave za mailing liste ili kliknu na linkove sa društvenih mreža, mogu podijeliti razne lične informacije sa njima.

Kako se "kupe" podaci

iBeacons opcija oslanja se na Bluetooth bežični adapter u svakom telefonu i majušni senzor koji se smješta u zgrade. Aplikacija na telefonu “kupi” signale senzora i kontaktira oglašivača ili prodavca koji mogu da registruju informacije o lokaciji.

Pošto svaki iPhone Bluetooth adapter ima jedinstveni identifikacioni broj poznat kao MAC adresa, prodavci mogu pratiti specifičan uređaj.

Razlog zbog kog bi ljudi mogli pristajati na instaliranje ove opcije je taj što ona ponekad može biti korisna. Recimo, u muzejima bi omogućila da se “iz telefona” oglasi turistički vodič, kada posjetilac prolazi pored određenog eksponata.

Bonus video: