Naučnici razvili algoritam koji otkriva da li će knjiga biti hit

Na uspjeh knjige utiče niz faktora, poput zanimljivosti, novosti, stila pisanja i koliko radnja privlači čitaoce
1 komentar(a)
Sajam knjiga Frankfurt, Foto: Beta/AP
Sajam knjiga Frankfurt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.01.2014. 17:38h

Naučnici su razvili algoritam koji može da analizira knjigu i sa 84 odsto tačnosti predvidi hoće li ili ne postati hit na tržištu. Tehnika koja se naziva stilometrija, matematički analizira korišćenje vokabulara i gramatike, a njome su naučnici bili vrlo uspješni u određivanju uspjeha, piše Telegraph.

Informatičari sa Univerziteta Stony Brook u Njujorku kažu da na uspjeh knjige utiče niz faktora, poput zanimljivosti, novosti, stila pisanja i koliko radnja privlači čitaoce, ali dodaju i da ulogu može igrati sreća.

Naučnici su skidali klasike književnosti s arhiva Projekta Guttenberg i svojim algoritmom analizirali tekstove te upoređivali svoja predviđanja sa istorijskim podacima o uspjehu pojedinog djela. Uključili su skoro sve žanrove, a predviđanja su u 84 odsto slučajeva bila u skladu sa stvarnim podacima.

Uočili su nekoliko trendova u hitovima, koji su uključivali često korišćenje veznika te velik broj imenica i pridjeva. Manje uspješni naslovi imali su puno veći broj glagola i priloga te su se oslanjali na riječi koje su direktno opisivale određene radnje i emocije poput tražio, uzeo ili obećao, dok su uspješniji naslovi favorizovali glagole koji opisuju određene misaone procese, poput prepoznao ili sjetio.

Kako bi pronašli manje uspješne knjige, naučnici su na Amazonovim stranicama tražili knjige koje se slabo prodaju, a uključili su i Izgubljeni simbol Dena Brauna, koji se dobro prodavao, ali je imao i loše ocjene kritike.

"Predviđanje uspjeha literarnih djela je velika dilema za izdavače, ali i mlade autore", kaže Jedžin Čoi, jedan od autora te dodaje da je ovo, prema njihovim podacima, prvo ovakvo istraživanje.

Bonus video: